Vysoké Tatry aj ochranári chcú znížiť byrokraciu pri niektorých aktivitách

06.10.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Vysoké Tatry 6. októbra (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) a mesto Vysoké Tatry chcú zintenzívniť spoluprácu pri výchovných, environmentálnych a prospešných aktivitách. V tejto súvislosti podpísali primátor Jozef Štefaňák a riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko tento týždeň memorandum, s cieľom znížiť administratívnu záťaž pri ich príprave a organizácii.

Obe strany budú kooperovať pri organizovaní športových či kultúrnych podujatí nekomerčného charakteru a silnejšiu pozíciu by mala mať i envirovýchova. Tá je podľa Majka jednou z kľúčových úloh Správy TANAP-u. Garantom oficiálnej spolupráce sa stala samospráva, ochranári majú status partnera.

"Pre nás je mimoriadne podstatné, že s mestským úradom môžeme intenzívnejšie rozbehnúť enviroakcie najmä pre deti a mládež. My budeme plne súčinní pri všetkých ostatných mestských podujatiach s verejným a nekomerčným záujmom a budeme mestu vychádzať v ústrety," hovorí o posilnení vzťahov Majko.

Ochranári a mesto tiež deklarujú vzájomnú informovanosť a spoluprácu pri riešení problémov, ktoré prináša život v území TANAP-u. Memorandum hovorí tiež o možnostiach zníženia poplatkov zo strany Správy TANAP-u voči samospráve za využívanie štátneho majetku.

"Organizujeme v intraviláne množstvo kultúrnych, športových a spoločenských podujatí. Na každé jedno sme museli vybavovať povolenie a vypisovať hŕby papierov," objasnil Štefaňák. V rámci šetrenia prostriedkov a času sa preto rozhodli podpísať memorandum, v ktorom tieto záležitosti vyriešia.

"Ľudia sa budú môcť venovať zmysluplnejšej činnosti. Tento krok je potvrdením spolupráce, aká tu roky nebola a verím, že v nej budeme pokračovať aj v budúcnosti," uzavrel tatranský primátor.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol