Vo Veľkej Fatre sa začali prípravy na zimu, na hrebeni osadili tyče

02.10.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Na snímke členovia Horskej záchrannej služby (HZS) Veľká Fatra počas opráv na chodníku ferraty HZS na Martinských holiach. V Martine 21. mája 2022. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

Ružomberok 2. októbra (TASR) - Vo Veľkej Fatre sa začali prípravy na zimu. Tím profesionálnych a dobrovoľných záchranárov v týchto dňoch osadil na hrebeni tyčové značenie. Horská záchranná služba (HZS) o tom v pondelok informovala na sociálnej sieti.

Tyčové značenie slúži pri orientovaní sa v teréne, kedy je všetko navôkol prikryté snehovou prikrývkou, ale tiež v nepriaznivom počasí. "Tyče na hrebeňoch pohorí vedú bezpečným terénom, kde je nízke riziko lavín. Zároveň pomáhajú pri pohybe v hustej hmle a sú dôležité pre peších turistov a skialpinistov," priblížili horskí záchranári.

Ako dodali, aktuálne nízke nočné teploty a skracujúce sa dni napovedajú, že zima sa v horách môže usadiť pomerne rýchlo. Včasná príprava bezpečného pohybu ľudí v horskom teréne je preto podľa HZS nevyhnutná. Každú tyč dôsledne zabijú do zeme, aby ju nevyvrátil silný vietor, námraza, či ľudská ruka.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača