Jubilejný ročník hubárskej výstavy v Malinovej ponúkne i sprievodné aktivity

29.09.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Malinová 29. septembra (TASR) - Regionálna výstava húb v Malinovej v okrese Prievidza opäť ponúkne i sprievodné aktivity v podobe prednášky, výstavy či ochutnávky jedál z húb. Jubilejný desiaty ročník podujatia sa uskutoční 6. a 7. októbra v Partizánskom dome. TASR o tom informovali organizátori výstavy.

Výstavy sa môžu zúčastniť hubári z obcí mikroregiónu Hornonitrie, ale aj z ďalších obcí a miest, ktorí prinesú čerstvé huby. Organizátori očakávajú, že ľudia prinesú čo najväčší počet rôznych húb, nielen bežné jedlé huby, ale aj jedovaté, nejedlé i neznáme plodnice. Súčasťou výstavy bude i hubárska poradňa.

"Návštevníci si budú môcť prezrieť aj hubársku literatúru
vrátane najväčšej mykologickej encyklopédie na svete, autorom ktorej je mykológ európskeho formátu Ladislav Hagara, hornonitriansky rodák, o ktorom sa bude opakovane premietať aj videofilm - S vedcom na hubách, ale aj ďalšie videá,"
priblížili organizátori.

Súčasťou podujatia bude podľa nich aj výstava fotografií známych i menej známych húb a ochutnávka hubových jedál.

Odborná porota ocení vecnými cenami najúspešnejších hubárov vrátane detí, ktoré sa zapoja do zberu húb. Po vyhodnotení 7. októbra bude odborná prednáška a beseda s mykológom Jánom Červenkom, tajomníkom Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a odborným garantom výstavy. Návštevníci si výstavu budú môcť pozrieť do 8. októbra do 14.00 h.

Podujatie organizuje Občianske združenie Benedikt v spolupráci s obcou Malinová, mikroregiónom Hornonitrie a Miestnou akčnou skupinou Žiar.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača