Múzeum slovenskej dediny predstavilo prírodu a jej vplyv na človeka

18.09.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke návštevníci skanzenu počas podujatia Človek a príroda v Múzeu slovenskej dediny v Martine v nedeľu 17. septembra 2023. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

Martin 17. septembra (TASR) - Poznávanie prírody, jej vplyvov na človeka a človeka na prírodu ponúklo v nedeľu podujatie Človek a príroda v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeum slovenskej dediny v Martine. Na návštevníkov čakalo ryžovanie zlata, výstava rastlín či pre menších pátranie po malých živočíchoch v blízkosti ľudských obydlí.

Podujatie Človek a príroda sa uskutočnilo po 18. raz, program závisí vždy od toho, akých ľudí do programu sa múzeu podarí zaistiť, načrtol vedúci Múzea Andreja Kmeťa Andrej Bendík. "Tento rok máme stabilných účinkujúcich a niektorí sú možno novší," doplnil Bendík.

K najzaujímavejším častiam programu podľa neho patrila výstava húb a prednášky o nich, výučba ryžovania zlata a ukážky slovenských zlatiniek. "Zo živej prírody mali návštevníci možnosť vidieť, poznať a poradiť sa o pestovaní bonsají, sukulentov, kaktusov, orchideí, liečivých rastlín, liečivých zmesí, byliniek, ale aj zaujímavostí zo života hmyzu. Osobitne je prezentované odpadové hospodárstvo a recyklácia odpadu," priblížil.

Osobitne sa na podujatí podľa Bendíka prezentoval Národný park Malá Fatra so svojimi aktivitami hlavne pre detského návštevníka. Pre deti múzeum pripravilo i mini pátračku po zvieratách, vystavilo i rôzne typy búdok a pascí, s ktorými sa zvieratá chytajú a následne skúmajú.

Súčasťou akcie bola i výstava inváznych rastlín. Kurátor - botanik SNM v Martine Stanislav Očka priblížil, že invázne rastliny predstavujú jeden z najväčších problémov zmeny vegetácie v krajine. "Kedysi sa obhospodaroval každý kút, každá medza, dnes sa prestávajú obhospodarovať rôzne miesta, plochy a následne na to sa šíria rôzne invázne, cudzokrajné druhy, ktoré menia pôvodné zloženie našej flóry," vysvetlil Očka.

Jedna z najviditeľnejších inváznych rastlín je podľa neho zlatobyľ kanadská, v tomto období ju je vidieť v podobe žltých polí popri železniciach. "Ďalšia veľmi problematická rastlina je krídlatka japonská, ktorá sa šíri hlavne popri vodných tokoch, ale aj na ďalších minerálnych a narušených stanovištiach," dodal.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol