V Tatrách sú s letnou sezónou spokojní

14.09.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke Vysoké Tatry. Archív TASR.

Vysoké Tatry 13. septembra (TASR) - Vo Vysokých Tatrách sú s uplynulou letnou sezónou spokojní, čísla návštevnosti i počtu prenocovaní v regióne rastú. Uviedla to riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

"Údaje zo Štatistického úradu máme len za prvý prázdninový mesiac a vychádza z nich, že sme si polepšili. Počet prenocovaní u nás v júli stúpol o osem percent. Aj keď Slováci tvorili majoritu, teda cez 60 percent našich hostí, trend rastu návštevníkov bol vyšší pri zahraničnej klientele. Väčšinu tvorili Česi a za nimi nasledovali Poliaci," konkretizovala Blašková.

Slováci vo veľkej miere využívali aj rekreačné poukazy. Ekonomická kríza a inflácia podľa riaditeľky neprajú cestovaniu, aj preto zohrali dôležitú úlohu pri rozhodnutí Slovákov ostať dovolenkovať doma. "Na druhej strane, poukazy pomáhajú pri znižovaní počtu nelegálne realizovaných pobytov," dodala.

Aj vo Vysokých Tatrách, podobne ako v iných regiónoch Slovenska, zaregistrovali podnikatelia zmenu správania sa dovolenkujúcich. Nie všetci využívali reštauračné zariadenia, mnohí preferovali ubytovanie v chatách a apartmánoch s kuchynkami a možnosťou variť si počas pobytu. Trend posledných rokov, teda rezervácie na poslednú chvíľu, pretrval v tatranskej oblasti aj toto leto.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača