V sobotu si obyvatelia obcí volili starostov  v doplňujúcich voľbách

11.09.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke voliči vo volebnej miestnosti č. 2 v obci Žehra, v sobotu 9. septembra 2023. FOTO TASR - Adriána Hudecová.

BRUNOVCE

Doplňujúce voľby na starostu obce Brunovce v okrese Nové Mesto nad Váhom vyhral 41-ročný zástupca starostu obce Jozef Pekarovič (Hlas-SD). TASR o tom informovala administratívna pracovníčka obce Daniela Godálová. Pekarovič získal 183 hlasov a zvíťazil pred 59-ročnou živnostníčkou Editou Mašárovou (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), ktorá získala 78 hlasov. Posledná skončila s 28 hlasmi 44-ročná pracovníčka obecného úradu Stanislava Zervanová (ĽSNS).

V Brunovciach sa na doplňujúcich voľbách zúčastnilo 293 z celkového počtu 513 oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 57,12 %. Z 293 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 289 platných. V Brunovciach sa voľby opakovali preto, lebo starosta zvolený v minuloročných komunálnych voľbách po niekoľkých dňoch abdikoval na svoju funkciu.

HALUZICE

Novou starostkou obce Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom bude 42-ročná obecná účtovníčka Silvia Hadbábná (Hlas-SD). V doplňujúcich voľbách zvíťazila o štyri hlasy pred svojou jedinou protikandidátkou, 54-ročnou konateľkou spoločnosti Martinou Jamborovou (Občianska konzervatívna strana). TASR o tom informovala predsedníčka volebnej komisie v Haluziciach Iva Knapeková. Hadbábná dostala dôveru 38 voličov, Jamborovej dalo hlas 34 obyvateľov obce. Volebná účasť v Haluziciach dosiahla 91,25 %, z 80 oprávnených voličov sa na doplňujúcich voľbách zúčastnilo 73, platných bolo 72 hlasovacích lístkov.

Minuloročné komunálne voľby v Haluziciach vyhlásil Najvyšší správny súd SR za neplatné po tom, ako sa zistilo, že vtedajší starosta vybavil pred voľbami v Haluziciach trvalý pobyt viac ako dvadsiatke voličov. Veľká väčšina z nich sa po voľbách z trvalého pobytu odhlásila. Vtedajší starosta vyhral voľby o 12 hlasov.

DLHÁ

Starostom obce Dlhá v Trnavskom okrese bude Roman Horváth. Rozhodli o tom sobotné (9. 9.) doplňujúce voľby. Zo zápisnice volebnej komisie vyplýva, že novozvolený starosta bol jediným kandidátom. Z 362 oprávnených voličov sa v Dlhej zúčastnilo na voľbách 85 obyvateľov (23 %). Hlas mu odovzdalo 75 obyvateľov obce.

V Dlhej sa doplňujúce voľby konali z dôvodu, že predchádzajúci starosta obce Peter Fandl (nezávislý) sa vzdal svojho mandátu. Oznámenie o tom doručil koncom januára na obecný úrad.

CHANAVA

V obci Chanava, v okrese Rimavská Sobota, zvíťazil v sobotňajších (9. 9.) doplňujúcich komunálnych voľbách poslanec obecného zastupiteľstva Gabriel Maczko (Aliancia/Szövetség - Hlas-SD). Zo 420 platných hlasov ich získal 175, čo predstavuje 41,7 percenta. Pre TASR to v nedeľu potvrdil nový starosta Chanavy.

Maczko od apríla tohto roku zastupoval dovtedajšieho starostu Ludevíta Czókolyho, ktorý sa v marci vzdal svojho mandátu. Vo voľbách mal dvoch nezávislých protikandidátov. Zoltán Tóth získal 125 hlasov a Erika Zsírosa volilo 120 obyvateľov. Voľby prebehli pokojne, bez incidentov.

Chanava má zhruba 700 obyvateľov a ako uviedol nový starosta, prioritami jeho trojročného funkčného obdobia bude rekonštrukcia kultúrneho domu, na ktorú je pripravený projekt, ako aj kolaudácia kanalizácie.

ŠIMONOVCE

Obec Šimonovce v Rimavskosobotskom okrese má už oficiálne zvoleného starostu. V sobotňajších (9. 9.) doplňujúcich komunálnych voľbách sa ním stal Ladislav Lang (Aliancia/Szövetség), ktorý viedol obec od mája tohto roku. Dovtedajší starosta Štefan Gál sa vzdal svojho mandátu. Pre TASR to v nedeľu potvrdil zvolený starosta Šimonoviec.

Lang nemal žiadneho protikandidáta, a tak mu na zvolenie stačil jediný hlas. Napriek tomu prišlo k volebnej urne 131 oprávnených voličov z 389 zapísaných a posilnili tak jeho mandát. Získal 128 hlasov, tri boli neplatné.

Ako Lang uviedol, počas trojročného funkčného obdobia je jednou z jeho priorít veľký projekt rekonštrukcie obecného úradu, ktorý už nevyhnutne potrebuje obnovu.

 

ŽERHA

 V doplňujúcich voľbách na starostu (9. 9.) v obci Žehra, okres Spišská Nová Ves, zvíťazil Marián Mižigár. TASR to potvrdila prednostka Okresného úradu v Spišskej Novej Vsi Mária Dudžáková s tým, že účasť voličov bola na úrovni 50 percent.

Víťaz získal 646 hlasov, druhému z kandidátov, Jozefovi Mižigárovi, ktorý voľby tesne vyhral minulý rok, dala dôveru len niečo viac ako stovka občanov. Pár dní pred voľbami pritom M. Mižigára zadržala Národná kriminálna agentúra. Čelí obvineniu z volebnej korupcie, stíhaný je na slobode. "V zozname zapísaných voličov bolo 1504 občanov, obálku odovzdalo 777 z nich a počet platných hlasov je 760," konkretizovala Dudžáková. Vlani prišlo k urnám takmer 1000 voličov.

Voľby sa v Žehre opakovali po tom, ako Najvyšší správny súd (NSS) SR vyhlásil začiatkom tohto roka vlaňajšie hlasovanie za neplatné. Senát NSS vyhodnotil ako podstatné tie námietky žalobcu, v ktorých tvrdil, že množstvo voličov sa osobne na voľbách nezúčastnilo, no volebné právo si za nich uplatnili iné osoby, ktoré boli voliť opakovane. Výsledky volieb vtedy sprevádzalo viacero incidentov. Tento rok až na pár slovných útokov bol priebeh volieb podľa prednostu tamojšieho obecného úradu Miloša Pacovského bezproblémový.

BYSTRANY

Nového starostu si volili aj v obci Bystrany, okres Spišská Nová Ves, víťazstvo v sobotu potvrdil Gejza Kandráč. Pre TASR to uviedol prednosta tamojšieho obecného úradu Benedikt Bendik s tým, že účasť v doplnkových komunálnych voľbách bola cez 50 percent.

Minuloročné voľby starostu v Bystranoch boli po rozhodnutí NSS SR neplatné. Dôvodom bolo, že kandidát, ktorý získal najviac hlasov, bol v tom čase právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. "Kandráč v sobotu získal 707 hlasov, bývalý starosta František Žiga 496 a ďalší František Žiga, ktorý kandidoval pod číslom 2, získal štyri hlasy," konkretizoval výsledky Bendik s tým, že priebeh volieb bol pokojný, až na jeden incident, kedy pred volebnú miestnosť prišlo auto s plagátom jedného z kandidátov.

 

 

 

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača