Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene otvára svoju 75. sezónu

30.08.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Zvolen 30. augusta (TASR) - Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) otvára novú, 75. divadelnú sezónu. Divákom prinesie tradičné podujatia, premiéru i návrat Hamleta. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová. Ako uviedla, sezónu otvoria v nedeľu (3. 9.) o 15.30 h pred budovou divadla.

"Divákov privítajú herci a herečky pesničkami a hovoreným slovom a predstavíme, čo sme pripravili v novej divadelnej sezóne," podotkla. O 17.00 h potom pripravujú rozprávku Zázračná cesta králika Eduarda.

Umelecký šéf DJGT Peter Palik dodal, že prvý titul sezóny bude zároveň aj prvou spoluprácou zvolenského divadla s izraelskou režisérkou a dramatičkou Hadar Galron, ktorá naštuduje svoju hru s názvom I love mama. Na javisku sa v nej predstaví deväť žien a tri generácie jednej veľkej rodiny. Vtipné dialógy zachytávajú s nadhľadom aj témy, ako si popri materstve udržať manželstvo, ako mať dieťa aj bez muža i ako zvládnuť popôrodnú depresiu.

Palik zdôraznil, že na javisko divadla sa v tejto sezóne po dvadsiatich rokoch vracia Shakespearova hra Hamlet. Premiéru naplánovali na 1. decembra 2023. Režijne a scénograficky inscenáciu pripravuje práve umelecký šéf. Tento projekt je podľa jeho slov zároveň netradičným stretnutím viacerých umeleckých zoskupení z regiónu. "V inscenácii budú okrem členov domáceho súboru účinkovať aj hosťujúci umelci a umelkyne z Bábkového divadla na Rázcestí či Štátnej opery z Banskej Bystrice alebo Divadla Štúdio tanca," konštatoval.

V prvej polovici sezóny sa diváci budú môcť tešiť aj na podujatia, ako sú Noc divadiel (18. 11.) alebo Vianoce u Gregora (17. 12.), ktoré už majú svoje stále miesto v každoročnom pláne.

Začiatkom nového roka sa začne skúšobný proces, ktorý bude mať premiéru 9. februára 2024. Spoločnou témou budú vojna a jej ozveny vo vzťahoch, myslení a umeleckej tvorbe. Režisérky a autorky čerpajú námety z menej známych diel a textov Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej. "Uvedením tohto projektu si pripomenieme aj 150. výročie narodenia patróna nášho divadla," spomenul umelecký šéf. Potvrdil, že životu a tvorbe štiavnického rodáka, fotografa Deža Hoffnana venujú inscenáciu režiséra Patrika Lančariča, ktorá bude mať premiéru 5. apríla 2024.

Záver sezóny bude tradične patriť festivalu Zámocké hry zvolenské. V roku 2024 sa uskutoční jeho 50. ročník. Festival sa začne 7. júna 2024 premiérou komédie Verná nevera legendárneho dramatika a divadelníka Jozefa Mokoša. Režijne sa pod ňu podpíše opäť Palik.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol