Myjava: V Gazdovskom dvore sa uskutoční 14. ročník podujatia Dni sliviek

28.08.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Dni sliviek na myjavskom gazdovskom dvore 9. septembra 2017 v Turej Lúke. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

Myjava 28. augusta (TASR) - Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. TASR o tom informovala Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.

Ide už o 14. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne. "Cieľom podujatia je uchovávať, obnovovať a propagovať tú časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí," uviedla Čmelová.

Súčasťou podujatia budú prednášky, filmové premietania, ukážky prípravy ovocných koláčov, slivkových gulí a iných regionálnych špecialít, ovocná tržnica či riadená degustácia destilátov.

"Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia Piechovská muzika a Prietržskí heligonkári. V stodole bude pripravené premietanie etnografického filmu Bielokarpatský ovocný poklad. Biele Karpaty totiž nie sú len útočiskom pre tisíce druhov rastlín a živočíchov, ale aj pre stovky starých a krajových odrôd ovocia," doplnila Čmelová.

V dňoch 11. až 14. septembra bude pre deti materských škôl pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom. Dni sliviek pripravili Centrum tradičnej kultúry Myjava, mesto Myjava a nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol