Zástupcovia PSK a PW Energy podpísali memorandum o spolupráci

25.08.2023 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke vizualizácia geotermálnej elektrárne v blízkosti Prešova, 24. augusta 2023. FOTO TASR - Veronika Mihaliková.

Prešov 24. augusta (TASR) - Spolupráca a podpora pri rozvoji využívania geotermálnej energie s ambíciou vzniku zeleného priemyselného parku na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je deklaráciou memoranda o vzájomnej spolupráci. Vo štvrtok ho v Prešove podpísali zástupcovia PSK a spoločnosti PW Energy, ktorá v Ľuboticiach v okrese Prešov plánuje realizovať výstavbu prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku.

Iniciatíva nadväzuje na projekt geotermálnej elektrárne, ktorý prešiel úspešne procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Cieľom je priniesť do regiónu obnoviteľný zdroj energie a výrobu zelenej elektriny či tepla, ako i ďalšie nadväzujúce rozvojové a investičné aktivity.

V projekte pilotnej geotermálnej elektrárne na Slovensku bude účelom prieskumného vrtu s predpokladanou konečnou hĺbkou 3500 - 4000 metrov overenie hlbinnej geologickej stavby a hydrogeotermálnych pomerov v území.

Prieskumný geotermálny vrt sa v prípade overenia vhodných parametrov využije ako definitívny objekt, produkčný vrt na dlhodobé čerpanie geotermálnych vôd s využitím na výrobu zelenej elektriny a s možnosťou dodávky tepla. V rámci prvej etapy projektu sú plánované celkovo tri produkčné vrty.

Vyrobená elektrina predstavuje podľa spoločnosti objem zodpovedajúci ročnej spotrebe približne 20.000 domácností. Zostatkové teplo z procesu môže slúžiť na vykurovanie viac ako 6000 domácností.

Celková výška investície v rámci prvej etapy projektu dosahuje 65 miliónov eur. Dokončenie prác a spustenie prevádzky je plánované na rok 2028.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol