Letisko Poprad-Tatry má za sebou najúspešnejší mesiac v histórii

24.08.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke Letisko Poprad – Tatry. Archív TASR.

Poprad 24. augusta (TASR) - Letisko Poprad-Tatry má za sebou najúspešnejší mesiac v histórii. Informoval o tom člen predstavenstva Michal Staňa s tým, že v júli tohto roka registrujú 1525 pohybov. Pri 12-hodinovej prevádzke letiska, teda spod Tatier, vzlietalo alebo pristávalo lietadlo v priemere každých 15 minút. Je to historicky najvyšší počet vybavených letov za jeden mesiac.

Najväčšiu časť prevádzky tvorili lety všeobecného letectva, a teda súkromné lety, aerotaxi, vyhliadkové lety, výcviky, zálety po údržbe, fotolety a záchranárske lety. Oproti vlaňajšku ide podľa Staňu o nárast na úrovni 30 percent, v porovnaní s "predcovidovým" rokom 2019 dokonca o 75 percent.

Letisko zároveň hlási, že za prvý polrok 2023 stúpol počet cestujúcich v porovnaní s rokom 2022 o 37 percent, od januára doteraz zrealizovali približne 7300 pohybov. "Prevádzkové a ekonomické výsledky sú v podstate lepšie aj vďaka výraznému zvýšeniu efektivity zamestnancov pri ich menšom počte o 20 percent v porovnaní s vlaňajškom," zdôvodnil.

Cestujúci počas leta využívajú najmä charterové lety z Popradu do Antalye, vedenie predpokladá, že aj na budúci rok to bude najvyťaženejšie spojenie. Cieľom je pridať aj ďalšie destinácie, najväčší dopyt je podľa Staňu o Grécko. Lety k moru by chcelo letisko prevádzkovať aj počas zimy, zamerajú sa najmä na Tunisko a Egypt. Stabilný podiel prevádzky letiska tvoria aj súkromné lety, najmä z oblasti strednej Európy, pričom prevažujú cesty za biznisom.

Pozitívne ukazovatele sú podľa riaditeľa letiska Martina Rakovského výsledkom intenzívnej práce letiskového tímu súvisiacej s personálnou a ekonomickou stabilizáciou spoločnosti a postupným budovaním stabilných obchodných vzťahov. Vedenie nedávno predstavilo aj novú pravidelnú leteckú linku. Spoločnosť Ryanair bude od novembra prevádzkovať dvakrát do týždňa lety na londýnsky Stansted.

Letisko sa stalo členom asociácie európskych letísk a v regióne vstúpili do Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré združuje viac ako 200 subjektov. Vedenie tiež predložilo majoritnému akcionárovi, ktorým je Ministerstvo dopravy SR, projekty s cieľom podstatne znížiť prevádzkové náklady. Rezortu tiež predstavili prípravu nových liniek zameraných na "incoming" zahraničných turistov do vyhľadávaných lokalít, ako sú Tatry, Liptov, Pieniny a Slovenský raj.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača