V pribylinskom skanzene otvorili novú expozíciu bylinkárstva

23.08.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke skanzen v Pribyline. Archív TASR.

Pribylina 23. augusta (TASR) - Múzeum liptovskej dediny v Pribyline má novú expozíciu venovanú bylinkám na Liptove. Nachádza sa v jednom z objektov skanzenu a jej úlohou je interaktívnou formou naučiť návštevníkov viac o bylinárstve. TASR o tom informoval marketingový manažér z Liptovského múzea Viktor Mydlo.

"V novej expozícii máme okrem klasických panelov aj viacero interaktívnych prvkov. Návštevníci môžu ovoňať tinktúry a priložiť k vôňam obrázok konkrétnej bylinky. Je to vzdelávací prvok, ktorý má malého i veľkého návštevníka poučiť o liečivých bylinkách na Slovensku a zvlášť na Liptove," priblížil riaditeľ Liptovského múzea na základe poverenia Rastislav Molda.

Dodal, že súčasťou expozície sú aj vitríny so zbierkovými predmetmi z fondov Liptovského múzea. Tiež tzv. "babičkina polička", na ktorej sú vystavené veci, ktoré používali babičky bylinkárky. Autormi výstavy sú Pavol Hriadel, Martina Mäsiarová a Ľubica Richterová. Výroba prvkov sa uskutočnila využitím laserovej gravírky pod vedením Dominiky Kondrovej.

Bylinkárstvo, ktorému sa v minulosti venovali prevažne ženy, má na Liptove dlhú tradíciu. Medzi najznámejšie bylinkárky na Liptove patrí Elena Badová, ktorej Liptovské múzeum venovalo stálu expozíciu v Múzeu Čierny orol v Liptovskom Mikuláši. Obdobnú stálu expozíciu múzeum sprístupnilo aj návštevníkom skanzenu Pribylina. Je určená návštevníkom všetkých vekových kategórií a možno ju navštíviť v čase otváracích hodín skanzenu.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol