Mesto Prešov plánuje zaviesť poplatok za rozvoj

14.08.2023 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto. Archív TASR.

Prešov 14. augusta (TASR) - Mesto Prešov plánuje zaviesť poplatok za rozvoj. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, relevantné komisie mestského zastupiteľstva (MsZ) už prerokovali návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorého súčasťou je zavedenie takéhoto poplatku.

"Tento návrh by mal byť najneskôr v októbri 2023 prerokovaný aj na zasadnutí MsZ," povedala Rácová s tým, že prostriedky môže mesto zo zákona použiť len na účel rozvoja infraštruktúry a verejnoprospešné účely.

"Mesto musí zároveň viesť aj presnú evidenciu použitia týchto prostriedkov, určených striktne len na rozvoj mesta," dodala.

Poplatok môžu obce vyberať od stavebníkov od roku 2017 a sú viazané ho využiť na úhradu výdavkov pri výstavbe budov potrebných na zabezpečenie služieb obcí. Podľa údajov Datacentra do konca roka 2021 malo z neho príjem vyšší ako 60.000 eur 80 obcí. Výška vybraného príspevku sa každý rok zvyšuje. Hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Daniela Bolech Dobáková začiatkom augusta ozrejmila, že v prvom roku obce získali vyše 2,6 milióna eur a v minulom roku obce vybrali viac ako 30 miliónov eur.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur