Matúšove hradné slávnosti predstavia život na hrade v 14. storočí

10.08.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Trenčín 10. augusta (TASR) - Dobový život na hrade v 14. storočí predstavia v sobotu (12. 8.) na Trenčianskom hrade Matúšove hradné slávnosti. V celodennom programe sa predstaví viac ako stovka účinkujúcich v dobových kostýmoch. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región.

Uviedla, že v areáli hradu sa rozložia šľachtické rody od Čiech, západného Slovenska až po východné Slovensko. Návštevníci budú môcť nazrieť do dobových táborov a do viac ako 30 stanov, ktoré budú prezentovať bývanie, stravovanie či kúpeľníctvo šľachty i poddaných. Chýbať nebudú ukážky hodovania šľachty priamo v Barborinom paláci, panský šermiarsky turnaj, vlajkový lukostrelecký turnaj, ukážky sokoliarov a tanečné vystúpenia.

Okrem oboznámenia sa so skutočnými historickými postavami našich dejín bude môcť návštevník vidieť na jednom mieste rytierov, pešiakov, lukostrelcov, felčiarov, hudobníkov, cnostné dámy a ich komorné či iné služobníctvo, ktorí sa so svojimi pánmi vydávali na cesty, doplnila KOCR.

Matúšove hradné slávnosti pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci so Spolkom oživenej histórie Milites Nobiles, Projektom Donč a skupinou Vinedi. Program sa začne od 10.00 h.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača