Osem obcí z okresu Michalovce chce vybudovať kanalizáciu takmer za 16 mil. eur

09.08.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Michalovce 9. augusta (TASR) - Spolu osem obcí z Michalovského okresu chce vybudovať splaškovú kanalizáciu. Vyplýva to zo zámeru, ktorý Združenie obcí Čierna Voda - Uh predložilo na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Predpokladané náklady predstavujú 15,77 milióna eur.

Vybudovať plánujú splaškovú kanalizáciu a odvedenie odpadkových vôd z obcí Stretava, Palín, Senné, Zemplínska Široká, Iňačovce, Jastrabie pri Michalovciach, Čečehov a Stretavka, a to do už existujúcej čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Pavlovciach nad Uhom, kde je pre danú lokalitu voľná kapacita. V uvedených ôsmich obciach žije aktuálne dokopy okolo 4800 obyvateľov.

"Nutnosť výstavby splaškovej kanalizácie v obciach je zdôvodnená potrebou ochrany podzemných a povrchových vôd pred ich znečistením splaškovými odpadovými vodami z domových žúmp, ktoré v mnohých prípadoch nie sú nepriepustné," uvádza v zámere. Výstavbou by sa malo zabezpečiť spoľahlivé a kontrolované odvádzanie a čistenie splaškových odpadových vôd do funkčnej ČOV.

Pripomína, že termíny začatia a ukončenia stavby budú závisieť od získania investičných prostriedkov a od výberu zhotoviteľa stavby verejným obstaraním. Začiatok výstavby odhaduje na jún 2024. Výstavba by mala trvať dva roky.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol