Špačinský jarmok pripomenie aj jubileum folkloristov

09.08.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Špačince 9. augusta (TASR) - Štyridsiate piate výročie založenia dedinskej folklórnej skupiny Špačinčanka pripomenie v sobotu (12. 8.) folklórne podujatie Špačinský jarmok v obci Špačince pri Trnave. S podtitulom Spievajte si s nami sa už jedenásty rok venuje tradičnej ľudovej kultúre, uchovávaniu a šíreniu zvykov, piesní a tancov starých mám a otcov. Informovala o tom za organizátorov z Trnavského osvetového strediska Veronika Behúlová.

"V programe Špačinského jarmoku sa okrem domácich folkloristov predstaví aj folklórna skupina Dudváh z Križovian nad Dudváhom, Machnáč z Trenčianskych Teplíc, Verešvaran z Červeníka, Trnafčan z Trnavy a dychová hudba Drahovčanka z Drahoviec," uviedla. V závere programu si zaspomínajú na muzikanta, folkloristu, dlhoročného vedúceho Špačinčanky Jozefa Slezáka, ktorý zomrel v marci tohto roku. "Do folklórneho neba mu vyšlú symbolický hudobný pozdrav účinkujúci folkloristi a harmonikári trnavskej roviny," doplnila. Sprievodný program začne od 14.00 h a bude najmä pre najmenších. Podujatie ukončí tanečná zábava.

Jubilujúca Špačinčanka vznikla v roku 1978 s cieľom zozbierať, oživiť a pre ďalšie generácie zachovať zvyky, kroje a piesne svojej rodnej obce. Vo svojich vystúpeniach má zastúpené bohatstvo variácií zvykoslovných tanečných, hudobných, speváckych a hudobných žánrov ľudovej kultúry trnavského regiónu. Počas svojej existencie reprezentovala obec na mnohých folklórnych festivaloch. Má nahrávky pásiem pre Slovenský rozhlas a vydala dva CD nosiče.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača