Zvolen: Dobrovoľníci zo SR a zahraničia čistia okolie Slatinky a park Lanice

01.08.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto. Archív TASR.

Zvolen 1. augusta (TASR) - Starostlivosťou o prírodné lokality vo Zvolene a v okolí obce Slatinka sa v týchto dňoch zaoberá skupina desiatich dobrovoľníkov z Talianska, Španielska, Nemecka, Francúzska, Maďarska a Slovenska. Ich enviromentálnym aktivitám vytvorilo priestor združenie Slatinka, a to v rámci dlhodobej spolupráce s organizáciou INEX Slovensko.

Ako pre TASR uviedla Martina Paulíková zo združenia Slatinka, okrem starostlivosti o náučný chodník Údolím rieky Slatina, ktorý sa čistí, odstraňujú sa popadané stromy a preznačujú a osádzajú sa nové tabule, pomáhajú dobrovoľníci tiež pri manažmente prírodne cenných lokalít okolo rieky.

"V mestskom parku Lanice vo Zvolene už v uplynulých dňoch pomáhali pri odstraňovaní inváznych a nepôvodných druhov bylín a kosili frekventované časti okolia jazierka, bývalého koryta Hrona," uviedla ďalej.

V najbližších dňoch, až do soboty (5. 8.), keď sa ich pobyt vo Zvolene končí, pomôžu ešte pri čistení a zveľaďovaní okolia rodného domu spisovateľa Jána Beňa v Slatinke. Združenie tam totiž pripravuje osadenie pamätnej tabule a v októbri jej odhalenie pri príležitosti spisovateľových nedožitých 90. narodenín.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača