SNM - Múzeum Bojnice pristúpilo k rekonštrukcii čerpacej stanice vodovodu

27.07.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Bojnice 27. júla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pristúpilo k rekonštrukcii čerpacej stanice požiarneho vodovodu v zámockom parku. Opravu si vyžiada v budúcnosti i jazierko okolo rotundy, ktoré museli pre rekonštrukciu dočasne vypustiť.

"Čerpacia stanica vrátane požiarnych nádrží je z 80. rokov minulého storočia, použili na ňu technológie, ktoré boli vtedy prístupné na trhu. Má tak svoje roky a je najvyšší čas na nej urobiť opravy tak po stavebnej, ako i technologickej stránke, kde treba vymeniť technológiu čerpadla," načrtol vedúci oddelenia údržby a investícií SNM-Múzea Bojnice Mikuláš Letavay.

S prácami začalo múzeum podľa neho v júni, dokončiť by ich malo v polovici septembra. "Úlohou rekonštrukcie je spojazdniť čerpaciu stanicu, pretože je to jedna vetva požiarneho vodovodu, z ktorého by sme v prípade požiaru čerpali vodu do stredného zámku na hasenie," ozrejmil.

SNM - Múzeum Bojnice v tejto súvislosti pristúpilo i k vypusteniu jazierka okolo rotundy v parku. "Potrebovali sme sa dostať pod hladinu vody v jazierku, kde potrebujeme vymeniť aj nasávacie koše. Boli sme nemilo prekvapení, že jazierko je vo veľmi zlom technickom stave," priblížil Letavay. Múzeum tak podľa neho bude musieť pripraviť projekt a minimálne budúci rok pristúpiť k jeho veľkej rekonštrukcii.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol