Bratislava si opäť pripomenie slávne korunovačné časy

26.07.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke Korunovačný sprievod z Bratislavského hradu na Hlavné námestie počas Bratislavských korunovačných dní v Bratislave v sobotu 30. júla 2022. FOTO TASR - Dano Veselský.

Bratislava 26. júla (TASR) - Bratislava sa na tri dni vráti v čase a znova sa stane Prešporkom. Slávne korunovačné časy hlavného mesta priblížia obyvateľom i návštevníkom Bratislavské korunovačné dni (28. - 30. 7.). Trojdňový historický festival je zameraný na rodiny s deťmi, na svoje si prídu aj fanúšikovia mobilných aplikácií. Viacero podujatí sa uskutoční v Katedrále svätého Martina, kde bude vystavená replika uhorskej koruny.

Na takmer 300-ročnú korunovačnú históriu hlavného mesta poukázal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board (BTB) Vladimír Grežo. "Prešporčania, Bratislavčania, ale aj Slováci na to môžu byť hrdí, pretože v tom čase sa veľa krásnych a zaujímavých vecí udialo," poznamenal organizátor festivalu. Návštevníci si užijú slávnosť historického korunovačného sprievodu, rytierske skupiny im ukážu svoje umenie na Bratislavskom hrade a Hlavnom námestí, predvedú aj techniky sokoliarskeho lovu z konského chrbta, ukážky lovu dravcov a loveckých plemien psov. Diváci sa môžu naučiť tancovať aj tance z obdobia renesancie. Pripravené sú bezplatné prehliadky mesta spojené s korunováciami, výstava fotografií v Martineu či organový koncert v Katedrále sv. Martina.

Hlavný sobotný program sa začne o 15.00 h, keď slávnostný 200-členný korunovačný sprievod vyrazí z Bratislavského hradu, prejde uličkami Starého Mesta až na Hlavné námestie. Tam sa o 16.00 h začne program venovaný korunovácii Leopolda I.

Ako informoval Grežo, tento rok sa do organizácie korunovačných dní zapája aj veľvyslanectvo Španielska v Bratislave. V rámci programu pripomenú umelci tancom a príbehmi život Márie Španielskej, manželky cisára a kráľa Maximiliána II. Habsburského.

Katedrála svätého Martina, kedysi korunovačný kostol uhorských panovníkov, bude počas festivalu centrom viacerých podujatí. V sobotu a nedeľu tam bude možné obdivovať vernú kópiu uhorskej kráľovskej koruny.

Organizátori avizujú viacero nových aktivít pre rodiny s deťmi. Deti môžu absolvovať špeciálne detské prehliadky s Pátračom Tinom, vytvoriť si svoj rodinný erb na tvorivých dielňach v Bibiane alebo si pozrieť bábkové divadlo. Zaujať ich môžu aj ukážky historických remesiel (kníhviazačstvo, pečatenie listín). Spolu s dospelými sa môžu previezť na historickom drevenom kolotoči alebo si vyraziť vlastnú mincu.

Počas celého víkendu bude pre všetkých voľne prístupná nová šifrovacia hra s názvom Príbeh ukradnutej koruny. Hru si môže zahrať ktokoľvek nachádzajúci sa v centre mesta s mobilným telefónom pripojeným na internet.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol