Počas hodov si v Prievidzi pripomenú i výročie mesta a hasičov

26.07.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Prievidza 26. júla (TASR) - Program Prievidzských hodov pripomenie tento rok 910 rokov od prvej písomnej zmienky o meste, 640. výročie udelenia mestských privilégií i 100 rokov od založenia Okresnej hasičskej jednoty č. 4. Podujatie sa uskutoční 12. a 13. augusta. Informoval o tom referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.

Prievidzské hodovanie pripravilo mesto v spolupráci s Kultúrnym a spoločenským strediskom (KaSS) v Prievidzi a Farnosťou Prievidza-mesto. Okrem pripomienky výročí ponúkne vystúpenia ľudových a dychových hudieb, remeselníkov či blší trh.

Oslavy okrúhleho výročia založenia hasičskej jednoty si verejnosť pripomenie 12. augusta, súčasťou programu bude i spanilá jazda hasičských vozidiel mestom. Hody ponúknu i ukážky tradičných púťových atrakcií a predajcov v dobových kostýmoch v podaní hercov Divadelnej spoločnosti. Námestie bude dejiskom stretnutia členov Klubu rodákov hornej Nitry, predstavia sa i folklórne skupiny Sielnica a Bukovec, večer bude patriť ľudovej veselici s kapelou Polianočka.

Zberateľské predmety, knihy, oblečenie či ručne vyrobené veci si budú môcť návštevníci zakúpiť 13. augusta na blšom trhu na Námestí slobody. Popoludnie bude patriť hodovej prehliadke speváckych skupín a dychových hudieb Hrádok, Dúbrava, Trávniček, Bojnická kapela a Prievidžanka. Na návštevníkov čaká i príležitostný trh s miestnou gastronómiou, remeslami a výrobkami ľudovej tvorivosti.

Tradičný program pripravila počas oboch dní hodov i prievidzská farnosť. Zahŕňa Prievidzskú púť k Nanebovzatej Panne Márii k Mariánskemu kostolu a na Mariánskom vŕšku, modlitby, omše či koncert.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol