Výrobca kolektorov zaznamenal v 1. polroku tržby tri milióny eur

25.07.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto. Archív TASR.

Žiar nad Hronom 24. júla (TASR) - Medziročne o sedem percent vyššie tržby zaznamenala v 1. polroku 2023 spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar. Inkasné platby za prvý polrok vo výške tri milióny eur boli dokonca na úrovni celoročných tržieb roku 2021. Informoval o tom riaditeľ firmy Alfréd Gottas.

"Spoločnosť zaznamenala enormne silný najmä prvý štvrťrok," uviedol Gottas. "Od apríla 2023 už nastal mierny pokles tržieb od niektorých štátov západnej Európy a stagnoval aj český trh," pripomenul. Slovenský trh podľa neho stále čaká na spustenie nového kola dotácií na obnoviteľné zdroje energií.

"K zlepšeným výsledkom výrazne pomohlo, že sme sa stali členom skupiny Hargassner. V druhom polroku ale očakávame mierny pokles tržieb," uviedol.

THERMO|SOLAR Žiar sa v súčasnosti nachádza v štádiu výrazného rozvoja prakticky všetkých svojich aktivít. Nielen v oblasti výroby slnečných kolektorov a komponentov, ale aj v oblasti nových výrob pre skupinu Hargassner, keďže od jari roku 2022 pôsobí ako člen skupiny spoločností Hargassner Holding.

Zo Žiaru nad Hronom prúdia v súčasnosti do skladov rakúskej materskej firmy tisíce komponentov potrebných na výrobu kotlov na drevo. V Žiari zároveň prebieha modernizácia a rozširovanie výroby strojárskych komponentov.

"Pribudla nová počítačom riadená píla. Prebieha vývoj niekoľkých jednoúčelových strojov zvyšujúcich možnosť zamestnania nových pracovníkov v oblasti výroby strojárenského sortimentu pre skupinu Hargassner i komponentov pre fotovoltiku," doplnil Gottas. Paralelne so spomenutými aktivitami dochádza k posilneniu výrobnej kapacity v oblasti termických kolektorov. Tie ostávajú najvýznamnejším produktom spoločnosti.

THERMO|SOLAR Žiar je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40-ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Žiarske kolektory boli doteraz inštalované v takmer 80 krajinách sveta.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača