Napadnuté stromy z parku v Sliači poslúžili umelcom

25.07.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na snímke kmene stromov, ktoré ako staré a nezdravé odstránili pri nedávnom čistení areálu sliačskych kúpeľov, poslúžili počas uplynulého týždňa na tvorbu piatim slovenským umelcom. FOTO TASR - Jozef Poliak , 24. júl 2023.

Sliač 24. júla (TASR) - Kmene stromov, ktoré ako staré a nezdravé odstránili pri nedávnom čistení areálu sliačskych kúpeľov, poslúžili počas uplynulého týždňa na tvorbu piatim slovenským umelcom. Nevšedné skulptúry teraz spríjemňujú miesto liečebného pobytu nielen klientom, ale aj návštevníkom kúpeľov.

"Niektoré zo stromov, ktoré sme odstránili, mali také parametre, ktoré im dávali šancu na druhý život, a to v podobe umeleckého stvárnenia," povedal TASR riaditeľ kúpeľov Martin Beňuch. Spoločnosť, ktorá v zime robila údržbu parku, preto nechala tvorcom sympózia niekoľko vhodných kmeňov na tvorbu.

Umelci Jakub Cmarko, Šimon Chyla, Vlado Lofaj, Juraj Mucha a Marek Štuller sa pri tvorbe inšpirovali najmä prostredím kúpeľov a tiež liečivou vodou, ktorá ku kúpeľom neodmysliteľne patrí.

Podľa Beňucha sympózium nadväzovalo na minuloročné, prvé sochárske a maliarske sympózium, ktoré v kúpeľoch organizovali pod názvom K prameňom pôvodu. "Kúpele totiž nie sú späté len s liečbou, ale sú spojené aj s prírodnými darmi, ktoré tu máme, a tiež s umením a kultúrou. Počítame preto, že zo sympózia sa stane tradícia," doplnil.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol