Lučenec: Nový sociálny taxík občanom pomôže pri návšteve lekára či úradov

24.07.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Lučenec 24. júla (TASR) - Mesto Lučenec v spolupráci so Slovenským Červeným krížom spustilo prepravnú službu terénnou formou. Sociálny taxík, ako nový druh sociálnej služby v meste, seniorom a ľuďom so zdravotnými problémami pomôže pri návšteve lekára, úradov či sociálnych zariadení. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Sociálny taxík má do mesta priniesť lacnejšiu a komfortnejšiu formu osobnej prepravy pre seniorov, ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím či osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu. Službu môžu využívať aj rodičia s maloletým dieťaťom. Vozidlo je vybavené nakladacou rampou pre osoby na invalidnom vozíku a miestom pre sprevádzajúcu osobu.

"Sociálny taxík je naším dlhoročným prianím. Sociálna odkázanosť ľudí sa zvyšuje doslova zo dňa na deň a zdravotníctvo nie je schopné pokryť všetky služby najmä v oblasti sociálnej starostlivosti. Zdravotníctvo bude poskytovať zdravotnícke prevozy a my prevozy týkajúce sa sociálnej služby," uviedol Jozef Murgaš, predseda Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Lučenci.

Sociálny taxík si môže verejnosť objednať vopred prostredníctvom Slovenského Červeného kríža na čísle 0903 558 922 alebo 047/433 45 41, služba je poskytovaná v pracovných dňoch od 8.00 do 14.00 h. Obyvatelia Lučenca za jazdu v rámci mesta zaplatia 2,70 eura, mimo mesta 0,30 eura za kilometer. Zadarmo môžu využiť aj možnosť sprevádzania šoférom v rámci Lučenca.

"Sociálny taxík zjednoduší cestu za zdravotnou starostlivosťou. Tak ako Slovenský Červený kríž aj mesto Lučenec si uvedomuje veľmi ťažkú situáciu najmä zdravotne ťažko postihnutých občanov a ich rodinných príslušníkov. Mnohí však nemajú ani starostlivosť rodiny, využívajú našu opatrovateľskú službu alebo sú odkázaní na susedov," skonštatovala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol