Medzinárodný festival Divadelná Nitra ponúkne 12 inscenácií

20.07.2023 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Nitra 20. júla (TASR) - V poradí 32. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa bude konať od 22. do 27. septembra. Ako informovali organizátori, hlavný program sa bude skladať z 12 inscenácií. Hlavnou témou tohtoročného festivalu budú Odozvy/Responses.

Divadelná Nitra ponúkne štyri zahraničné produkcie z Belgicka a Ukrajiny. Súčasťou programu budú aj štyri inscenácie nezávislých slovenských divadiel a štyri produkcie slovenských zriaďovaných divadiel. Spoločným menovateľom tém jednotlivých diel bude práve podtitul festivalu.

"Odozvy/Responses znamená záujem o veci naokolo, vedomosť o stave najbližších i sveta, upevňovanie vzťahov, rozvoj empatie a schopnosti pomáhať. Je to reakcia na apatiu spoločnosti spôsobenú kritickými udalosťami posledného obdobia. Odozvu chceme vyvolať aj u návštevníkov festivalu ako nástroj proti celosvetovo pozorovanej diváckej kríze," uviedla riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Pri zostavovaní festivalovej ponuky kládli organizátori dôraz na slovenský program. Sú v ňom zastúpené najprestížnejšie zriaďované i nezávislé divadlá, z ktorých sa viaceré predstavia v Nitre po prvý raz.

"Zároveň festival nelimitujeme len divadelnými sálami. Naopak, našou ambíciou je vystúpiť viac do ulíc a ďalších netradičných priestorov. Vo verejnom priestore budú hlavný program dopĺňať sprievodné aktivity, v ktorých nezabudneme na detského diváka, mladých, ale i rôzne marginalizované skupiny," doplnila zástupkyňa riaditeľky festivalu Anna Šimončičová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol