Hlohovec: Hvezdáreň a planetárium M.R. Štefánika si velikána pripomenie na zámku

11.07.2023 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke zo 16. novembra 2018 hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. FOTO TASR - Zdenko Dzurjanin.

Hlohovec 11. júla (TASR) - Hvezdáreň a planetárium (HaP) M. R. Štefánika v Hlohovci si chce politika, astronóma, vojaka a cestovateľa, po ktorom je pomenovaná, uctiť spomienkovým podujatím na Hlohovskom zámku pri príležitosti 143. výročia jeho narodenia. Podujatie M. R. Štefánik - vedec bojujúci za národ sa uskutoční v piatok 21. júla, informovala Radoslava Bodnárová z HaP.

Spomienka je koncipovaná ako stretnutie so Štefánikom. "Od 16.00 h odznejú dve prednášky - Vojtecha Rušina o tom, či bol Štefánik naozaj vedec, a Pavla Kanisa o prínose M. R. Štefánika k slobode národa," uviedla Bodnárová. Po nich je pripravené slávnostné odhalenie Štefánikovej busty a otvorenie tematickej výstavy. "Na nej sa zúčastní 16 slovenských umelcov so svojimi sochárskymi, maliarskymi, sklárskymi a šperkárskymi dielami," doplnila.

Súbežne od 13.00 h bude možné v prípade priaznivých podmienok na nádvorí zámku pozorovanie slnka astronomickými ďalekohľadmi. Podujatie pripravila HaP v spolupráci so Spoločnosťou M. R. Štefánika.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača