Mestskú krytú plaváreň v Žiline otvorili pred šiestimi desaťročiami

11.07.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Na snímke pohľad na novú plaváreň v Žiline. Archív TASR 14.7.1963.

Žilina 11. júla (TASR) - Mestská krytá plaváreň v Žiline v sobotu (15. 7.) oslávi 60 rokov od otvorenia. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej bola prvou plavárňou s krytým 50-metrovým bazénom s olympijskými parametrami v bývalom Československu.

Na snímke výstavba krytej plavárne v Žiline. Dobový titulok: Nákladom 4 milióny korún stavajú v Žiline jednu z najmodernejších krytých plavární v republike. Budú v nej dva olympijské bazény
o rozmeroch 50x20 m s ôsmymi plaveckými dráhami. Tribúna pojme 750 divákov. Archív TASR 13.2.1961.

Pripomenula, že o novootvorenú plaváreň bol veľký záujem, počas prvého dňa si do jej priestorov prišlo zaplávať 2500 ľudí. "Žilinskú plaváreň postavili v roku 1963 podľa projektov Antona Cimmermanna, pričom na projekte spolupracovala aj jeho manželka Gabriela. Autorom myšlienky bol Ľudovít Dubnicay, ktorý sa stal aj prvým riaditeľom plavárne," uviedla.

Na snímke návštevníci počas znovuotvorenia Mestskej krytej plavárne v Žiline v utorok 15. júna 2021. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

Na plavárni sú verejnosti v súčasnosti k dispozícii okrem 50-metrového krytého aj dva 50-metrové vonkajšie bazény s toboganom. "Rekreačné a športové zariadenie si počas svojej existencie získalo priazeň obyvateľov i návštevníkov mesta a vybudovalo si tak vernú základňu. Významné jubileum je preto príležitosťou na oslavu. Celodenný program sa začne o 10.00 h. Plavárni prídu zablahoželať Peter Bič Project, skupina AYA, dVj.kukOO či Tárajko a Popletajka," dodala hovorkyňa mesta.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur