Martin: Múzeum slovenskej dediny ožije v nedeľu rómskou kultúrou

09.07.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

 Martin 9. júla (TASR) – Múzeum slovenskej dediny v Martine ožije v nedeľu rómskou kultúrou. Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku pripravilo 19. ročník podujatia Te prindžaras amen/Spoznajme sa. Informovala o tom Adriana Daneková zo Slovenského národného múzea.

Program predstaví repertoáre rómskych súborov s dôrazom na procesy udržiavania a medzigeneračného odovzdávania tradičných foriem rómskeho folklóru.

Návštevníci budú môcť spoznať dva rómske súbory pôsobiace na Slovensku už niekoľko desaťročí (súbor Romka z Detvy a Kesaj tchave z Kežmarku) a dva rómske súbory, ktoré začali svoje pôsobenie v ostatných rokoch (Khel amenca zo Bzovíka a Romano drom z Hnúšte). 

 "Jedným z nositeľov tradícií nielen rómskej, ale predovšetkým slovenskej ľudovej hudby je ľudová hudba Harvanovci z Telgártu. Rómska kultúra a hudba oslovili aj známu muzikantku a skladateľku arménskeho pôvodu Karin Sarkisjan, ktorá sa systematicky venuje príprave najmä mladých rómskych talentov. Ich spoločné vystúpenie si budete môcť pozrieť v programe podujatia," uviedla Daneková. 

Celodenne bude sprístupnená expozícia Romano Drom Múzea kultúry Rómov na Slovensku s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. V priestoroch múzea sa budú premietať aj vybrané dokumentárne filmy. Pre detských návštevníkov je pripravený program v tvorivej dielni.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol