Terchová: Cyrilo-metodskú tradíciu oslávili aj na svätej omši na vrchu Oravcove
Príchod svätých Cyrila a Metoda na naše územie pred 1160 rokmi si pripomenuli v stredu v Terchovej na svätej omši na vrchu Oravcove.

06.07.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

 Terchová 6. júla (TASR) -  Celebroval ju žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Program 34. ročníka Cyrilometodských dní (CMD) uzavrie záverečný galakoncert v terchovskom Kostole sv. Cyrila a Metoda.

Žilinský diecézny biskup pripomenul, že Cyril a Metod sa usilovali žiť kresťanským čnostným životom. "Mohli potom hovoriť slová, ktoré zodpovedali spôsobu života. Hovorili tak, aby to ľudí aj dvíhalo a aby im to nadchlo srdce. Myslím si, že toto je stále potrebné. Aby to nebolo len čosi z minulosti, čo slávime. Ale, že je to naplnené tým, ktorý žije v nás a ktorý nás stále motivuje, aby sme boli jeho učeníkmi a jeho ohlasovateľmi radostnej zvesti," podotkol.
 

Podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka rezonovalo v programe 34. ročníka CMD aj 100. výročie príchodu prvých členov Spoločnosti Božieho Slova (SVD) na Slovensko a do Česka a 15. výročie vzniku Žilinskej diecézy.
 

Foto: Na snímke terchovská muzika pred začiatkom svätej omše v rámci 34. ročníka Cyrilometodských dní v Terchovej 5. júla 2023. FOTO TASR - Daniel Stehlík

 

Pripomenul, že slávenie cyrilo-metodskej tradície v Terchovej neprerušili ani počas pandémie nového koronavírusu. "Popri svätých omšiach a ďalších duchovných podujatiach boli súčasťou programu aj audiovizuálne pásma, koncert klasickej hudby, výstava výtvarného umenia, zborový spev či folklórne vystúpenia," dodal.

Terchová bola v roku 1990 prvým miestom na území vtedajšieho Česko-Slovenska, kde sa uskutočnili Cyrilometodské dni, a terchovský rímskokatolícky kostol je najväčším chrámom na Slovensku zasväteným solúnskym bratom, spolupatrónom Európy - svätým Cyrilovi a Metodovi.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača