Bývalé letovisko Harmónia ožije dobovým piknikom, otvorí letnú sezónu

21.06.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke učastníci tradičného Modranského pikniku, ktorý sa konal v letovisku Harmónia v meste Modra, okres Pezinok v sobotu 11. mája 2019. EASYFOTO TASR - Ivan Kríž.

Bratislava/Modra 21. júna (TASR) – Bývalé letovisko Harmónia v Modre v Pezinskom okrese ožije cez víkend opäť dobovým piknikom. Mesto ním v sobotu (24. 6.) otvorí letnú turistickú sezónu. Pripravená bude dobová módna prehliadka, replika prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897, veterány, tanečné vystúpenia či tvorivé dielne pre deti.

"Vyvetrajte skrine a oblečte si niečo pekné tematické, zoberte si piknikové koše, ležadlá, deky. Kto má chuť, môže sa zapojiť do súťažnej dobovej módnej prehliadky a predviesť prvorepublikovú módu," pozýva riaditeľ Kultúrneho centra v Modre Ján Sklenár.

Na pikniku budú vystavené vozidlá z Veterán klubu Turčianske Teplice i historické traktory. Milovníkov histórie, jedla či vína poteší burza vinylových platní, pozeranie nemého filmu s klavírnym sprievodom, komentované prehliadky historických víl v Harmónii, lokálne gastro i modranské víno. Chýba nebude ani bábkové divadlo či hra na flašinet alebo verklík, ktorý navodí atmosféru rakúsko-uhorských miest, keď hracie skrinky na kolesách dotvárali veľkomestský charakter.

Atmosféru doplní charleston, swing, dixieland, traditional, ragtimejazz či populárne piesne 50. až 70. rokov. V rámci sprievodného programu pripravili organizátori aj skautské hry a tvorivé dielne. Rodiny s deťmi sa môžu naučiť niečo o lese, sledovať budú môcť umelca zachytávajúceho štetcom objekty a atmosféru na lúke Otčenáške či pozorovať hviezdy na nočnej oblohe s modranským observatóriom. Kyvadlovú dopravu a okružné jazdy po okolí zabezpečí vláčik Prešporáčik.

Letovisko Harmónia, niekdajšie vyhľadávané rekreačné miesto založené na sklonku 19. storočia, navštevovali "lufťáci" z celej strednej Európy. Najväčší rozvoj priniesla letovisku tzv. Belle Époque alebo krásne obdobie. Spojené s ním sú historické vily, tančiareň, reštaurácie, turistika či budovanie vyhliadok a rozhľadní. Neskôr pokračoval počas "zlatej éry", ako sa obdobie prvej polovice 20. storočia nazýva.

Podujatie organizuje Kultúrne centrum Modra v spolupráci s mestom Modra. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy SR.
 

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol