MŽP plánuje odčerpať a vyčistiť odpadové vody z dvoch gudrónových jám v Nemeckej

20.06.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Bratislava 20. júna (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje odčerpať a vyčistiť odpadové vody z drenážnej steny a dvoch gudrónových jám v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. Vyplýva to z oznámenia na stránke Úradu pre verejné obstarávanie. Pred vyhlásením súťaže na obstaranie odčerpania aktuálne rezort realizuje predbežné trhové konzultácie.

Požiadavkou je zabezpečiť odčerpanie a čistenie 34.000 metrov kubických odpadových vôd za rok z drenážnej steny a 5000 metrov kubických vôd za rok z gudrónových jám. Súčasťou má byť aj zabezpečenie dopravy odpadových aj vyčistených vôd, kalov a odpadov z prevádzky čistenia.

"Účelom predbežných trhových konzultácií je informovanie trhu o opise predmetu zákazky a predovšetkým overenie reálnosti, objektívnosti a primeranosti požiadaviek na plnenie predmetu zákazky u relevantných a skúsených hospodárskych subjektov tak, aby následné verejné obstarávanie podporovalo otvorenú hospodársku súťaž," vysvetlilo ministerstvo v oznámení. Verejné obstarávanie schválila vláda a MŽP ho plánuje vyhlásiť začiatkom augusta.

Rafinéria minerálnych olejov v obci Nemecká začala svoju činnosť v roku 1938 ako štátny podnik, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Pri spracovaní ropy vznikli v areáli rafinérie skládky odpadu nazývané gudrónové jamy. Okrem odkaliska v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Problematická situácia v Nemeckej nastala vlani, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky čistiarne odpadových vôd v areáli Petrochemy Dubová. Čistiareň čistí podzemné vody čerpané z drenážnej steny, priesaky pri zvýšení hladiny dažďovej vody v gudrónových jamách, vody z lagún odkalísk, splaškové vody z miestnej časti Dubová a v prípade dažďa aj povrchové vody zo znečisteného areálu. Za envirozáťaž zodpovedá štát.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol