Na slovensko-českom pohraničí napreduje modernizácia elektrickej sústavy
Západoslovenská distribučná v rámci projektu ACON Smart Grids pokračuje v investíciách a modernizácii elektrickej sústavy.

21.06.2023 | Bratislavský kraj | Autor: OTS

Borský Svätý Jur 21. júna (TASR/OTS) - Jeden z jej nosných projektov, výstavba elektrickej stanice Borský Svätý Jur, je uvedená do prevádzky. Región Záhoria má najmodernejšiu elektrickú stanicu, ktorá zvýši energetickú bezpečnosť na západnom Slovensku.

ACON Smart Grids sa v roku 2018 stal prvým projektom distribučných spoločností v regióne strednej a východnej Európy, ktorý uspel medzi projektami spoločného záujmu a získal od Európskej komisie kofinancovanie vo výške 91,2 milióna €. Partnerom Západoslovenskej distribučnej pri realizácii projektu je český prevádzkovateľ distribučnej sústavy, spoločnosť EG.D.

Cieľom projektu ACON je modernizácia a zvýšenie efektívnosti distribučnej sústavy, ako aj prehlbovanie cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Českou republikou. „Unikátnosť projektu ACON spočíva aj v tom, že do distribučnej sústavy bude možné bez problémov pripojiť množstvo nových priemyselných zákazníkov, domácností a ďalších spotrieb typu nabíjacích staníc a akumulácie, okamžite a presne identifikovať prípadné poruchy, zvýšiť efektivitu, znížiť negatívne dopady na životné prostredie, ako aj pripojiť do sústavy nové zdroje obnoviteľnej energie,“ priblížil Tomáš Turek, člen predstavenstva ZSE.

Najmodernejšia elektrická stanica

Nová elektrická stanica 110/22 kV Borský Svätý Jur postavená „na zelenej lúke“ je jednou z kľúčových investícií spoločnosti Západoslovenská distribučná za posledné roky a do regiónu Záhoria prináša najmodernejšie dostupné technológie a smart riešenia. Strategická stavba je navrhnutá ako zdroj s dostatočnou rezervou, čo umožní v prípade potreby jej ďalšie rozšírenie. Elektrická stanica zvýši spoľahlivosť zásobovania elektrickou energiou nielen existujúcich, ale aj potenciálnych zákazníkov v tejto oblasti a výrazne prispeje k prepojeniu slovenskej a českej elektrizačnej sústavy.

Okrem obyvateľov Záhoria pocítia výhody bezpečného a spoľahlivého zásobovania elektrickou energiou rovnako obyvatelia v priľahlých oblastiach Českej republiky. Zároveň bude elektrická stanica slúžiť ako záloha v prípade neštandardných a havarijných stavov distribučných sústav v prihraničnej oblasti.

Stanica prispeje aj k prepojeniu energetickej sústavy medzi Slovenskou a Českou republikou a stane sa jedným z dôležitých elektrických uzlov najmä pre prípady vzájomnej cezhraničnej pomoci pri neštandardných a havarijných stavoch distribučných sústav v prihraničnej oblasti. Okrem obyvateľov Záhoria tak pocítia výhody bezpečného a spoľahlivého zásobovania elektrickou energiou rovnako obyvatelia v priľahlých oblastiach Českej republiky,“ uviedol Marian Rusko, predseda predstavenstva EG.D, distribučnej spoločnosti a člena skupiny E.ON v Českej republike.

Moderná infraštruktúra

Medzi prvými aktivitami projektu ACON bola investícia do modernizácie a digitalizácie jedného

z najporuchovejších vedení, ktoré zabezpečuje distribúciu elektrickej energie do Trenčína a priľahlých obcí. Kabelizáciou takmer 8 km úseku VN vedenia v oblasti Drietoma - Kykula a jeho umiestnením do zeme, sa znížila jeho poruchovosť, najmä v zimných mesiacoch, kedy dochádzalo k častým výpadkom. V tomto úseku od realizácie projektu neboli zaznamenané žiadne poruchy. Súčasťou rozsiahlej investície bola aj výstavba optickej trasy a  troch nových trafostaníc.

V rámci digitalizácie sústavy máme optické trasy na celkom 248 km VN vedeniach, z toho takmer 104 km bolo umiestnených do zeme, čím sme zabezpečili bezporuchovú a moderne riadenú časť distribučnej sústavy.

Významne sa posunula inštalácia komunikačnej infraštruktúry, keď počas roka 2022 sa podarilo zmodernizovať 4 km cezhraničných a prihraničných VN liniek. Zároveň bolo zrekonštruovaných 19 murovaných trafostaníc, ktoré boli doplnené inštaláciou smart prvkov pre lepšie riadenie a informovanie o parametroch siete.

Bližšie informácie o projekte ACON, jeho prínosoch a význame, sa môžete dozvedieť počas online verejnej konzultácie, ktorá sa uskutoční 27. 6. 202310.00 hod. naživo, na webe projektu www.acon-smartgrids.sk.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol