Interiér kostola sv. Anny obnovili kežmarskí študenti
Podnadpis článku...

16.06.2023 | Košický kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke z 8. októbra 2010 je rímskokatolícky kostol sv. Anny v Tatranskej Javorine. FOTO TASR - Milan Kapusta.

Tatranská Javorina/Kežmarok 16. júna (TASR) - Celodrevený Kostol sv. Anny v tatranskej obci Tatranská Javorina má vynovený interiér. Postarali sa o to 11 žiaci odboru konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v Kežmarku v rámci svojej praxe. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová s tým, že v priebehu posledných dvoch rokov zrenovovali hneď viaceré objekty, ktoré sa v kostolíku nachádzajú.

Práce vykonávali pod vedením Vlada Reznického. Študenti konkrétne zreštaurovali jednotlivé časti mobiliára tohto neogotického kostolíka. "Pozlátili oltár, krstiteľnicu, kazateľnicu, spovednicu, patronátnu lavicu i neskôr zhotovené paškálové svietniky, ambonu a obetný stôl," vymenovala Jeleňová.

Študenti tak po mnohých rokoch podľa nej vyhoveli požiadavkám nemeckého kniežaťa Christiana Kraft von Hohenlohe, ktorý dal chrám v roku 1902 postaviť. Práve knieža starostlivo riešil jeho interiérové zariadenie, pričom mal požiadavky, ktoré vtedajší remeselníci nedokázali splniť. "Žiaden majster totiž nevedel v tej dobe zlátiť, a tak interiér kostola ostal bez zlátenia," objasnila hovorkyňa.

Oltár vyhotovil Peter Meyer z Popradu, hodiny na veži dodal Pavol Schwing v Kežmarku, zvony odlieval Fridrich Hönig, avitráže vyhotovil Karl Rockbeck z Viedne, z ktorej pochádzajú aj bohoslužobné predmety. Rodový erb vyrezala neznáma firma z Berlína. O zlátenie zariadenia v interiéri sa napokon po viac ako storočí postarali žiaci krajskej ŠUP z Kežmarku.

"Správa o ich zručnosti i obnove pritom zostane zachovaná aj pre budúce generácie. V kostole ju totiž už koncom júna uložia do časovej schránky," dodala Jeleňová. Kostol sv. Anny spolu s cintorínom, drevenou márnicou, hrobkou Kegelovcov a pomníkmi kniežaťa Hohenlohe a J. Votrubu sú národnými kultúrnymi pamiatkami.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol