Na Muránskej planine sa budú cez leto konať pozorovania nočnej oblohy

16.06.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Muráň 16. júna (TASR) - Na Muránskej planine sa budú počas letných mesiacov konať organizované pozorovania nočnej oblohy. Hviezdy, planéty či Mliečnu cestu budú môcť návštevníci prostredníctvom podujatia Hviezdy nad Muráňom sledovať v štyroch termínoch. TASR o tom informovala Estera Žilková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer, ktorá pozorovania organizuje.

Pri každom z pozorovaní bude môcť verejnosť spoločne s odborníkmi na nočnej oblohe pozorovať iné úkazy. Prvé z podujatí Hviezdy nad Muráňom sa uskutoční už 23. júna a návštevníkom prinesie pohľad na zapadajúce planéty Venuša a Mars. Júlové podujatie bude obohatené o konjunkciu dorastajúceho Mesiaca a hviezdy Antares či pozorovanie Saturnu i s jeho prstencami. Počas prvého z augustových termínov návštevníkov čaká meteorický roj Perzeidy, na konci augusta zas bude možné na oblohe pozorovať najväčšiu planétu slnečnej sústavy Jupiter.

Pozorovania nočnej oblohy v Národnom parku Muránska planina pripravila OOCR Gemer v spolupráci s národným parkom a Hvezdárňou v Rimavskej Sobote. "Hviezdy nad Muráňom je nezabudnuteľná príležitosť pre všetkých milovníkov astronómie a prírody," skonštatoval riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric. Podujatia sa budú konať vždy od 20.30 h do polnoci, pre účastníkov bude zabezpečená doprava z obce Muráň na Veľkú lúku. Pre obmedzenú kapacitu je potrebná rezervácia vopred.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol