Bratislava: Fontánu Družba majú sprístupniť po rozsiahlej obnove 24. júna

14.06.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Foto: Fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by mali po rozsiahlej rekonštrukcii sprístupniť v lete. V Bratislave 22. mája 2023. FOTO TASR - Dano Veselský.

Bratislava 14. júna (TASR) - Fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by malo hlavné mesto po jej rozsiahlej obnove sprístupniť 24. júna. Stane sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola najväčšia fontána na Slovensku vypustená. Podujatie s celodenným programom je súčasťou tohtoročného mestského kultúrneho leta.

"Ikonickú fontánu sme zrekonštruovali od strojovne cez nové rozvody, čerpadlá a povrchy až po lipový kvet," približuje hlavné mesto na sociálnej sieti.

Zrekonštruovanú fontánu poháňajú moderné technológie, čím bude ekonomicky aj ekologicky šetrnejšia. Kým v minulosti v nej cirkulovalo 2000 kubických metrov vody, po novom to bude 71. Odstránením obvodového múra bazénov má byť zároveň prístupnejšia verejnosti.

Fontána Družba má tvar rozvíjajúceho sa 12-tonového lipového kvetu, ktorý symbolizuje priateľstvo a mier medzi národmi. Dielo vznikalo v rokoch 1979 až 1980.

Spolu s fontánou prechádza prvou komplexnou rekonštrukciou po vyše 40 rokoch aj Námestie slobody. Práce sa začali v novembri 2021. Aktuálnu podobu určila architektonická súťaž z roku 2017. Za sebou má prvú fázu obnovy. "Vymenili sme tu osvetlenie, starú zničenú dlažbu sme nahradili kvalitným terrazzom. V spodnej časti námestia sme vysadili borovice a priestor ešte viac sprístupníme a otvoríme," konštatuje magistrát.

Námestie slobody vzniklo v druhej polovici 20. storočia, jeho súčasťou bolo do roku 1992 aj súsošie s komunistickým prezidentom Klementom Gottwaldom. Námestie sa premenovalo na Námestie slobody po roku 1989 a slúžilo na príležitostné koncerty, spoločenské akcie či demonštrácie. Táto funkcia sa má na námestie vrátiť.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol