Ovocinári v Návojovciach spustili i samozber hrachu

13.06.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Partizánske 13. júna (TASR) - Záujemcovia si môžu túto sezónu okrem jahôd v partizánskej mestskej časti Návojovce nazbierať i hrach. Samozber hrachu záhradného spustila spoločnosť Fructop v týchto dňoch a potrvá do konca júna.

Nazbierať si hrach do Návojoviec prišli i manželia z Bánoviec nad Bebravou. "Sú tu najlepšie jahody. Teraz sme však prišli na hrášok, lebo jahody máme už nazbierané," priblížila pre TASR Mária.

Jahody si zase prišla nazbierať i Oľga z Návojoviec. "Dajú sa vybrať. Nepotrebujeme tie z Poľska, keď to má človek z domáceho zdroja, je to lepšie. Založili sa nové krásne lány, o rok sme tu znova," ozrejmila Oľga.

Samozber hrachu pripravila spoločnosť po prvý raz. "Chceli sme rozšíriť sortiment, hľadali sme nejakú plodinu a zhodli sme sa na hrášku záhradnom," uviedol pre TASR riaditeľ firmy Miloš Šebo.

Hrášok firma podľa neho vysadila na ploche jedného hektára, zdá sa však, že do budúcna túto plochu ešte rozšíri. "Stretli sme sa s veľkým záujmom, čo sme veľmi radi," poznamenal. Pri pestovaní hrachu je podľa riaditeľa najdôležitejšia vlaha, nesmie byť veľmi sucho, jar ovocinárom zatiaľ v tejto súvislosti priala, bolo relatívne dosť zrážok.

Negatívne sa však zrážky odrazili na úrode jahôd, ktoré vysadili na ploche sedem hektárov. "Tento rok sme jahody začali zbierať o týždeň neskôr, koncom mája, keďže jar bola chladná a vlhká. Posledné dni nám veľmi pršalo, jahody tak dostali zabrať a časť zrelých napadla hniloba. Zatiaľ to nie je také dramatické, časť úrody nám hniloba zobrala," spomenul Šebo.

O samozber jahôd majú ľudia naďalej záujem, najvyšší zaznamenala podľa neho spoločnosť počas pandémie. "Zatiaľ sme spokojní aj tento rok, ľudia chodia a majú záujem," dodal.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača