Na Zvolenskom zámku bojovalo 60 detí vo finále IQ olympiády

12.06.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto: Archív TASR.

Zvolen 12. júna (TASR) - Celkom šesť súťažných kôl čakalo na Zvolenskom zámku v pondelok na 60 detí, finalistov národnej IQ olympiády. Inteligenčná súťaž je určená žiakom 2. stupňa základných škôl (ZŠ) a 1. stupňa osemročných gymnázií.

"Do súťaže sa tento rok zapojilo celkom 12.622 detí zo 770 škôl," povedala TASR zakladateľka súťaže Daniela Metesová. Regionálne kolá sa predtým konali v Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach. "V tejto súťaži výšku IQ nemeriame, deti vyhodnocujeme podľa počtu získaných bodov," dodala.

Deti čakala filmová ukážka, ktorá precvičila ich postreh. Nechýbal písomný test s rôznymi úlohami. Slovná úloha Lietajúce písmenka preverila priestorovú orientáciu. Ďalší písomný test bol premietaný a každá úloha mala svoj časový limit. "Test bol zameraný na priestorovú predstavivosť, jazykové súvislosti, logické postupnosti či hľadanie vzťahov," priblížila Metesová.

Finále doplnila praktická úloha, pri ktorej museli deti, okrem iného, aj kooperovať spolu v trojiciach, v ktorých spoluúčastníkov vôbec nepoznali.

Víťazom sa stal Samuel Havalda zo Spojenej školy na Novohradskej ulici v Bratislave-Ružinove. Na druhom mieste sa umiestnila Tatiana Brachnová zo ZŠ Ďumbierska v Banskej Bystrici a na treťom Michaela Pošíková z Gymnázia Kukučínová v Poprade.

V poradí 12. ročník IQ olympiády organizovala nezisková organizácia Mensa Slovensko. Nad súťažou prevzali záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, predseda Bratislavského samosprávneho kraja a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača