B. Štiavnica: Súkromným vlastníkom zničených budov pomôže Obnovme si svoj dom

12.06.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na snímke centrum Banskej Štiavnice po požiari. Archív TASR.

Banská Štiavnica 12. júna (TASR) - Riešenie následkov požiaru z 18. marca 2023 a financovanie vlastníkov zasiahnutých objektov bolo témou sobotňajšieho (10. 6.) stretnutia ministerky kultúry SR Silvie Hroncovej a štátneho tajomníka Ministerstva kultúry (MK) SR Matúša Bieščada s primátorkou Banskej Štiavnice Nadeždou Babiakovou a riaditeľkou Slovenského banského múzea (SBM) Zuzanou Denkovou.

Ako uvádza mesto Banská Štiavnica na sociálnej sieti, pre súkromných vlastníkov zasiahnutých objektov sa pripravuje špeciálna alokácia finančných prostriedkov, o ktoré si budú môcť žiadať prostredníctvom dotačného programu MK SR Obnovme si svoj dom.

Ďalšími témami, o ktorých sa na stretnutí hovorilo, bolo financovanie a fungovanie SBM, financovanie a prezentácia slovenských lokalít svetového dedičstva UNESCO a ich vybavenie záchrannou technikou v prípade prírodných a iných katastrof a stav a financovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.

Podľa riaditeľky SBM Zuzany Denkovej, ministerka kultúry na rokovaní informovala aj o pripravenom materiáli o finančnom zabezpečení stavebnej obnovy objektov zasiahnutých požiarom, ktorý bude predmetom najbližšieho rokovania vlády SR. Záverom bola spoločná dohoda o vzájomnom zdieľaní skúseností a aktívnej participácii pri príprave nástrojov na ochranu kultúrneho dedičstva.

Požiar v Banskej Štiavnici poškodil a zničil sedem budov mesta, medzi nimi Banku lásky, Meštiansky dom, kultúrne centrum Eleuzína či budovu Berggerichtu. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača