Želiezovce ukončili prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov

12.06.2023 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Na snímke Esterházyovský kaštieľ. FOTO TASR - Henrich Mišovič , 22. februára 2014.

Želiezovce 12. júna (TASR) - Mesto Želiezovce ukončilo prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov. Strešná konštrukcia objektu bola obnovená z grantového mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska v rámci projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.

Na rekonštrukciu severovýchodného krídla kaštieľa získala radnica financie z cezhraničného program Interreg V-A SK-HU v rámci projektu Spolupráca v prospech znovuotvorenia Múzea Bálinta Balassu v Ostrihome a kaštieľa Esterházyovcov v Želiezovciach, informoval magistrát.

Priestory severovýchodného krídla boli obnovené podľa požiadaviek pamiatkového úradu a vďaka posilneniu stropov bol vytvorený pochôdzny priestor v podkroví kaštieľa. Podľa primátora Želiezoviec Ondreja Juhásza už prvou etapou obnovy kaštieľa boli vytvorené dôstojné priestory, ktoré sa bude mesto snažiť maximálne využívať.

Finančné zdroje na obnovu kaštieľa z programu Interreg boli v priebehu projektu na podnet projektových partnerov zvýšené. Mesto tak mohlo namiesto pôvodnej sumy 431.000 eur čerpať 1,054 milióna eur. So žiadosťou o zvýšenie dotácie o 129.000 eur z pôvodne schválenej sumy 543.000 eur sa samospráva obrátila aj na grantový mechanizmus EHP a Nórska.

Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov. Štvorkrídlová budova s vnútorným nádvorím, pôvodne baroková stavba, bola v 19. storočí prestavaná v klasicistickom štýle. Obnova strechy a severovýchodného krídla prinavrátila kaštieľu pôvodný vzhľad.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača