V Žiari nad Hronom vysadia vyše 250 netradičných krov

17.05.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Žiar nad Hronom 17. mája (TASR) - V mestskom ovocnom sade v Parku Š. Moyzesa v Žiari nad Hronom vysadia vyše 250 málo známych ovocných krov. Samospráva na projekt, ktorý je zameraný na adaptáciu na zmenu klímy a podporu opeľovačov, získala z grantovej výzvy takmer 11.500 eur. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.

Samospráva v mestskom ovocnom sade vysadí netradičné druhy drevín, a to napríklad driene, bazu, muchovníky, arónie, mišpule, hlošiny či liesky. Výsadbu chce mesto realizovať na jeseň a ovocné kry majú lemovať mlatový chodník, ktorý sa v sade nachádza.

"Budú tak sprievodnou zeleňou, ktorá bude prinášať nielen množstvo peľu a nektáru pre včelstvo a iných opeľovačov, ale bude aj chodníkom poznania rôznych netradičných a málo známych ovocných druhov, ktoré dobre odolávajú suchu, zmenám počasia, nepoznajú choroby a škodcov a zároveň prinášajú chutné a zdravé ovocie," doplnila projektová manažérka mesta Michaela Mikulová.

Mestský ovocný sad v Žiari nad Hronom vznikol na jeseň v roku 2017, na začiatku ho tvorilo 91 ovocných stromov na ploche veľkej približne jeden hektár. K mladým stromom postupne pribudli aj záhony s kvetmi a bylinkami, jablone, hrušky, čerešne, slivky, moruše či liesky. Ovocné stromy, ktoré sú v sade aktuálne vysadené, podľa mesta rodia až vo vyššom veku, plánovaná výsadba ovocných krov má však priniesť plody už v druhom roku po výsadbe.

Jesennú výsadbu ovocných krov chce samospráva spojiť i s dobrovoľníckou činnosťou, a to kurzom pre verejnosť. Organizovať ho bude spoluautor mestského sadu Ľudovít Vašš. "Na ovocinárskom kurze, ktorý bude zadarmo pre všetkých, ukáže štepenie, samotnú výsadbu, povie o rôznych odrodách či poskytne informácie, kedy môžeme očakávať rodivosť rastliny," priblížila Mikulová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava