Ďalších 15 stredných škôl PSK chce debarierizovať svoje priestory

16.05.2023 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 16. mája (TASR) - Zjednodušiť prístup k vzdelávaniu aj pre imobilných chce ďalších 15 stredných škôl prešovskej krajskej samosprávy s počtom žiakov nad 275. Príprava investičných akcií, ktoré prinesú odstránenie bariér v ich priestoroch, prešlo schválením na pondelňajšom (15. 5.) zasadnutí krajského parlamentu. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

"Financovanie projektov by malo byť zabezpečené cez prostriedky mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Ich celková výška je 2,7 milióna eur a maximálna výška pre jednu vzdelávaciu inštitúciu stanovená na úrovni 180.000 eur," uviedla Lehotská.

Zastupiteľstvo PSK odsúhlasilo taktiež financovanie projektových dokumentácií pre stavebné povolenie a súvisiacej inžinierskej činnosti k investičným akciám. A to v hodnote 110.800 eur.

Najnovšie plánujú do projektov debarierizácie vstúpiť štyri gymnáziá kraja a 11 stredných odborných škôl. Ide o osem škôl z okresu Prešov, dve z okresov Poprad a Sabinov, a tiež po jednej z Humenského, Levočského a Kežmarského okresu.

"Projekty bezbariérovosti sa týkajú ich internátov, vstupných priestorov, WC, vestibulov, častí medzi podlažiami a poschodiami, priestorov parkovania a napríklad zahŕňajú automatické vstupné dvere, šikmé schodiskové plošiny, exteriérové rampy a podobne," priblížila Lehotská.

Zastupiteľstvo PSK konkrétne schválilo žiadosti Hotelovej akadémie v Prešove, Strednej odbornej školy (SOŠ) pedagogickej v Prešove, prešovského Gymnázia na Konštantínovej ulici, Strednej priemyselnej školy (SPŠ) elektrotechnickej v Prešove, Strednej zdravotníckej školy v Prešove, ďalej SOŠ služieb v Prešove a dvoch organizačných zložiek Spojenej školy na Masarykovej ulici v Prešove, a to Obchodnej akadémie a SOŠ podnikania.

V Popradskom okrese sú to Gymnázium na Kukučínovej ul. a SOŠ hotelová v Hornom Smokovci. V prípade okresu Sabinov boli schválené žiadosti pre Gymnázium v Lipanoch a org. zložku SOŠ polytechnická Spojenej školy v Sabinove.

Debarierizovať sa chcú aj Gymnázium arm. gen. L. Svobodu v Humennom, SOŠ pedagogická v Levoči a SOŠ na Garbiarskej ul. v Kežmarku.

Ambíciu odstrániť bariéry vo svojich priestoroch a zabezpečiť bezproblémový pohyb aj pre imobilných má tak celkovo už 39 stredných škôl zriaďovaných PSK. Prvých 24 projektov župných stredných škôl odobrili krajskí poslanci ešte vo februári tohto roku.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava