NS SR zatiaľ neurčil termín rozhodnutia vo veci amfiteátra v Devíne

15.05.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na archívnej snímke zo 16. júna 1949 v Bratislave stavba javiska v amfiteátri na Devíne. FOTO TASR - Ladislav Roller.

Bratislava 15. mája (TASR) – Posun v prípade súdneho sporu okolo schátraného amfiteátra na Slovanskom nábreží pod hradom Devín v Bratislave je zatiaľ otázny. Najvyšší súd (NS) SR, na ktorom prípad skončil, zatiaľ termín rozhodnutia ešte neurčil. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Vec skončila na Najvyššom súde SR po podaní dovolania zo strany žalobcu voči rozhodnutiu Krajského súdu Bratislava.

"Predmetné dovolanie bolo Najvyššiemu súdu predložené 14. apríla 2023. Termín rozhodnutia vo veci nebol určený," skonštatovala Važanová.

Miesto pri sútoku Moravy a Dunaja, kde amfiteáter stojí, patrí k turisticky najatraktívnejším na Slovensku. Budova bola postavená v Devíne po tom, ako mestečko po Mníchovskej dohode z roku 1938 odčlenili od Československa a pripojili administratívne k Rakúsku. Za socializmu ju spravoval podnik Reštaurácie a jedálne. Po roku 1989 ju získalo do správy mestské múzeum, ktoré sa budovu rozhodlo na 99 rokov bezplatne prenajať spoločnosti Seafly so sídlom v Štokholme. Spoločnosť ju bola podľa zmluvy povinná zrekonštruovať.

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy vyhlásilo zmluvu na zasadnutí v marci 1991 za protizákonnú. Žiadosť súkromnej firmy o odovzdanie objektu v roku 1995 magistrát odmietol. Argumentoval tým, že zmluva z roku 1990 je od začiatku neplatná z dôvodu absencie predchádzajúceho súhlasu mestskej časti. Seafly v minulosti žiadala o to, aby bola hlavnému mestu uložená povinnosť zabezpečiť stavebné povolenie potrebné na rekonštrukciu objektu. Spor iniciovaný švédskou spoločnosťou o platnosť nájomnej zmluvy riešia súdy od roku 2008.

Bývalé vedenie mesta ešte v roku 2017 deklarovalo, že chce vrátiť do tohto objektu život a obnoviť v ňom kultúru a zároveň ho zrekonštruovať. Stav budovy hlavné mesto priebežne monitoruje. Keďže jej stav sa pre súdny spor nedá riešiť komplexne, amfiteáter dostal vlani aspoň čiastočne nový vzhľad, keď ho prekryli plachtou kopírujúcu jeho pôvodnú siluetu. Spodná časť dostala antigrafitový náter.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice