V Košiciach sa začali oslavy Dňa Európy

05.05.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke Deň Európy 2023 v Košiciach 5. mája 2023. FOTO TASR - František Iván.

Košice 5. mája (TASR) - Oslavy pripomínajúce vznik Európskej únie (EÚ) sa v Košiciach začali v predstihu. V piatok sú v Kine Úsmev a jeho okolí v rámci Dňa Európy pripravené rôzne aktivity pre všetky vekové kategórie. TASR o tom informovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. Okrem diskusií a workshopov sú pre návštevníkov k dispozícii rôzne infostánky so zábavnými aktivitami, fotobúdka, koleso šťastia i rôzne súťaže.

„Hlavnými témami bude boj proti dezinformáciám, ale tiež výsledky Európskeho parlamentu EÚ za uplynulé roky. Chceme ľuďom vysvetliť, čo EÚ pre nich robí v takých oblastiach ako boj proti klimatickým zmenám, boj za bezpečný internet, za energetickú nezávislosť, podpora demokracie a ďalšie dôležité témy, ktoré sa týkajú nášho života," povedal pre TASR vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.

Do 17.00 h je pripravená Európska dedinka. Okrem rôznych informácií o aktivitách Európskeho parlamentu a ďalších organizáciách sa bude možné zapojiť aj do kvízov. Popoludní je zas naplánovaná diskusia na tému Európsky parlament - Demokracia v praxi, na ktorej sa zúčastnia aj europoslanci Ivan Štefanec a Peter Pollák. Na programe je tiež interaktívna prednáška, premietanie filmu Lux Film Days: Blízko, či Talkshow s Janom Gorduličom.

Deň Európy pripadá na 9. mája. V tento deň v roku 1950 bola podpísaná Schumanova deklarácia, ktorá položila základy spolupráce medzi európskymi krajinami a dnešnej EÚ.

"Slováci nechcú byť cudzincami v Európe, je to náš domov, a preto je aj Deň Európy skvelou príležitosťou pre oslavu našej spoločnej európskej identity naprieč všetkými členskými štátmi. Symbolika tohto dňa potvrdzuje jednotu Európanov a zároveň vyjadruje krásu množstva rozdielnych kultúr, jazykov a tradícií, ktoré sú prínosom pre celú EÚ a všetkých Európanov," dodal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Oslavy pokračujú v utorok (9. 5.) v bratislavskej Starej tržnici.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol