V predvečer výročia smrti M. R. Štefánika sa uskutočnila spomienková slávnosť

04.05.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Brezová pod Bradlom 4. mája (TASR) - V predvečer (3. 5.) 104. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý zahynul 4. mája 1919 pri páde lietadla neďaleko Bratislavy, si významného politika, vedca, diplomata a jedného z tvorcov prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov pripomenuli v jeho rodnom kraji.

Pietna spomienka sa začala v obci Priepasné a pokračovala pri jeho rodnom dome v Košariskách. Večer vyvrcholila tradičným zapaľovaním vatier na štyroch stranách mohyly na Bradle, kde je Štefánik pochovaný. "Už pri Štefánikovom pohrebe na Bradle horeli ohne. Táto tradícia sa udržiavala aj časoch druhej svetovej vojny ako protest proti násiliu doby a takisto aj za minulého režimu," uviedol Matúš Valihora z Mestského úradu v Brezovej pod Bradlom.

"Štefánik je jedným z tradičných pilierov armády. Je to človek, ku ktorému sa každý radový vojak obracia a chce takisto dosiahnuť na tie najvyššie méty na hviezdy, či už sú to tie generálske alebo pomyselné astronomické, ku ktorým vzhliadal Milan Rastislav Štefánik," doplnil náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Na spomienkovej slávnosti a zapálenia vatier sa zúčastnil aj veľvyslanec Francúzskej republiky Pascal Le Deunff. "Som poctený a zároveň dojatý, že si môžem uctiť tohto hrdinu, slovenského aj francúzskeho, ktorý spája naše dva národy," povedal veľvyslanec.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol