Múzeum SNR sa snaží zaujať aj mladšiu generáciu

21.04.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: V.Miček

Na snímke Múzeum SNR v Myjave. Archív TASR.

Myjava 21. apríla (TASR) - Múzeum Slovenských národných rád (SNR), ktoré je jedným zo siete 18 múzeí patriace pod Slovenské národné múzeum, mapuje pôvod a históriu Slovenských národných rád od prvej Slovenskej národnej rady.

Expozícia múzea je inštalovaná v dvoch priestoroch, nesie názov SNR v toku času a prezentuje prierez históriou a vývinom SNR. "Prvá časť sa nachádza v prístavbe profesora Martina Kusého, ktorá bola postavená v roku 1968. Druhá časť sa nachádza v historickom objekte domu Anny Kolényovej, v ktorom 19. septembra 1948 zasadala prvá Slovenská národná rada," uviedla pre TASR riaditeľka múzea Alena Petráková.

Múzeum prezentuje aj príležitostné výstavy, ktorých je počas roka niekoľko. "Sú to výstavy nielen historického charakteru, ale aj prírodovedného, národopisného alebo výtvarného charakteru. Našou snahou je prilákať aj mladšiu generáciu, a to najmä pridanou hodnotou k týmto výstavám, ako sú napríklad workshopy, vzdelávacie programy alebo rôzne prezentácie," doplnila Petráková.

Jedným z podujatí, ktorým chce múzeum zaujať, sú aj Historické stredy. "Počas vybraných dní prezentujeme formou historických filmov, dokumentov, besied alebo prednášok významné osobnosti slovenských dejín, ktoré sú zväčša nejakým spôsobom späté s týmto regiónom," povedala riaditeľka múzea.

Múzeum získalo na atraktivite, keď v roku 2019 prešlo rekonštrukciou. "Areál tvoria štyri objekty, historicky postavené každý v inom období a po prvýkrát od roku 1968 boli komplexne zrekonštruované. Jej súčasťou bolo aj vytvorenie novej expozície. Je tu prepojenie historickej a modernej architektúry. Najnovšia časť symbolizuje stan, ktorý postavili dobrovoľníci počas prvého zasadnutia v roku 1848 na Myjave, takže návštevník počas prehliadky prechádza nielen historickými obdobiami, ale aj objektmi, ktoré predstavujú rôzny historický charakter," informovala Petráková.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača