Poprad chce obnoviť a doplniť osvetlenie ulíc

21.04.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Poprad 21. apríla (TASR) - Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie. Mestskí poslanci tento týždeň na zastupiteľstve schválili návrh realizácie investície a prijatie úveru z Environmentálneho fondu. Modernizácia a doplnenie verejného osvetlenia sa týka ulíc Rožňavská a Štefánikova.

Rekonštrukcia spočíva vo výmene všetkých existujúcich svietidiel za nové LED s tzv. bezúdržbovou prevádzkou a reguláciou intenzity. Z predloženého materiálu vyplýva, že osvetľovacia sústava bude rozšírená do doteraz neosvetlených častí mesta, zlepšiť sa má osvetlenie komunikácií, projekt rieši aj nové umiestnenie stožiarov či doplnenie rozvádzačov. Súčasťou zámeru sú aj nové smart a safe prvky.

"Navrhovaným riešením modernizácie verejného osvetlenia vzniká dostatočne veľký potenciál na úsporu elektrickej energie aj pri zlepšení svetelných charakteristík a doplnení svetelných bodov v lokalitách, kde je to žiaduce. Modernizáciou a rekonštrukciou verejného osvetlenia dosiahneme nižšie hodnoty celkového elektrického príkonu osvetľovacej sústavy," uvádza sa ďalej v materiáli. Mesto po obnove ráta s predpokladaným znížením nákladov za spotrebovanú elektrickú energiu na úrovni približne 47 percent a taktiež množstva emisií CO2 o približne 68 percent.

Predpokladaná maximálna výška požadovaného úveru je stanovená na 1,5 milióna eur. Reálne čerpanie bude závisieť od ceny, ktorá vzíde z verejného obstarávania. Splatnosť úveru je pritom 20 rokov s možnosťou predĺženia pri ročnej úrokovej sadzba 0,1 percenta, ktorá je fixná po celú dobu splatnosti. Jednou z výhod podľa mesta je, že získaný úver nezvýši dlh samosprávy a môže byť dodatočne vyplatený zo schválenej dotácie.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad