V Prešove dôjde k navýšeniu počtu elektrických kolobežiek na 500

12.04.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 12. apríla (TASR) - V Prešove dôjde v tomto roku k navýšeniu počtu elektrických kolobežiek z doterajších 150 kusov na 500. Primátor mesta Prešov František Oľha podpísal memorandum medzi mestom Prešov a súkromnou spoločnosťou, keďže predchádzajúce memorandum bolo platné do konca minulého roka. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ako povedala, kolobežky nahradia výpadok približne 400 kusov elektrických kolobežiek iného prevádzkovateľa, ktoré ľudia v meste Prešov už nenájdu, nakoľko spoločnosť ukončila ich prevádzku v rámci strednej Európy.

Zdieľaná doprava v podobe elektrokolobežiek a zdieľaných bicyklov je v Prešove k dispozícii od roku 2020. "Prešovčania túto službu využívajú najmä v centre mesta, napríklad po Hlavnej ulici, kde evidujeme viac ako 2000 jázd, v okolí Prešovskej univerzity a v okolí autobusovej a vlakovej stanice, ako rýchlejší a zároveň ekologickejší spôsob prepravy," uviedla Šitárová.

Podľa štatistík oboch prevádzkovateľov elektrických kolobežiek ľudia za minulý rok najazdili dokopy viac ako 370.000 kilometrov. Väčšina z jázd sa uskutočnila v popoludňajších hodinách medzi 13.00 h a 19.00 h. Elektrické kolobežky výrazne šetria aj emisie. Jazdou na nich sa vlani zabránilo viac ako 32 tonám emisií CO2.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur