Náklady na riešenie znečistenia rieky Slaná odhaduje MŽP na vyše 6,2 milióna eur

12.04.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke znečistená rieka Slaná. Archív TASR.

Bratislava/Nižná Slaná 11. apríla (TASR) – Náklady na riešenie znečistenia rieky Slaná odhaduje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na vyše 6,2 milióna eur. Odhadované náklady projektu počítajú s betónovou injektážou bane v Nižnej Slanej a následným odsávaním kontaminovaných sedimentov z koryta rieky. Pre TASR to uviedlo oddelenie komunikácie MŽP.

Envirorezort skonštatoval, že predmetná suma predstavuje vyčíslenie hrubých odhadovaných nákladov určených pre rezortné organizácie MŽP, Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva hospodárstva SR. Pripomenul tiež, že návrh uznesenia vlády, ktoré sa týka náhrady výdavkov, súvisiacich so záchrannými prácami počas vyhlásenej mimoriadnej situácie na rieke Slaná a ďalšieho prijímania opatrení, umožňujúcich odvolať mimoriadnu situáciu, predložilo MŽP na úrad vlády v prvej polovici marca. "Na rokovanie vlády by tak mohol byť zaradený už tento týždeň, prípadne v najbližších týždňoch," dodalo ministerstvo.

Situáciu so znečistením Slanej chce štát riešiť betónovou injektážou bane v Nižnej Slanej, ktorá umožní dlhodobo regulovať výtok mineralizovaných banských vôd do rieky. Aktualizovaný projekt injektáže podľa MŽP aktuálne pripravuje štátny podnik Rudné bane v súčinnosti s Hlavnou banskou záchrannou službou.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára 2022 v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná. Výsledky prvotných rozborov vody v rieke preukázali prekročenú hodnotu železa, mangánu, síranov či výskyt arzénu. Vlani v júni zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré Slaná preteká, platí vládou vyhlásená mimoriadna situácia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur