Veľkonoční kúpači z Rabče hovoria o zachovávaní tradícií, šibať prišli v krojoch

11.04.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke veľkonočná oblievačka v obci Rabča, okres Námestovo v pondelok 10. apríla 2023. FOTO TASR - Miroslava Mlynárová.

Rabča 10. apríla (TASR) – Veľkonočné tradície treba zachovávať, zhodli sa na tom kúpači z Rabče na Orave. Dievčatá prišli v pondelok vyšibať v krojoch, so spevom, a aj si s nimi zatancovali.

"Tradícia hovorí, že keď dievčatá na Veľkonočný pondelok oblievame, sú každým rokom krajšie. Ukazuje sa, že je to pravda," zhodnotil šibač Marián Oselský.

Podotkol, že každý rok majú veľa roboty, kým pochodia bývalé spolužiačky aj frajerky. Vysvetlil, že krojovanú šibačku robia, pretože chcú zachovávať pekné tradície v dedine.

Domáci si pre mládencov pripravili veľkonočné jedlá, obložené chlebíky, syrové výrobky, koláče a obložené misy. Odmenili ich aj stužkou na korbáč.

"Myslím si, že dievčatá tieto zvyky nemajú veľmi v obľube, pretože apríl nám neprináša veľmi priaznivé a teplé počasie. No veľmi sa teším, že bývalí spolužiaci prišli, nevidíme sa roky, tak aspoň na Veľkú noc prídu a stretneme sa," priblížila Erika Žitňáková, mladá žena z Rabče, ktorú prišli mládenci vykúpať.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača