Začali sa búracie práce objektu Praha v bývalých Turzovských kúpeľoch

03.04.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke búracie práce kúpeľného domu Praha v bývalých Turzovských kúpeľoch v Gelnici 3. apríla 2023. FOTO TASR – František Iván.

Gelnica 3. apríla (TASR) - S búracími prácami hornej časti objektu známeho ako Praha v areáli bývalých Turzovských kúpeľov pri Gelnici začali v týchto dňoch. Asanácia má stáť takmer 106.000 eur. Vyplýva zo zmluvy o dielo medzi Košickým samosprávnym krajom (KSK) a firmou, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. Dôvodom asanácie je chátranie a havarijný stav dvojpodlažného bývalého kúpeľného domu.

KSK pôvodne vyhlásil výzvu na predkladanie ponúk vlani v júni. Keďže Montánny spolok Fénix prejavil záujem o železné nosníky zo stropov budovy na paženie štôlne Jozef v blízkosti Turzova, KSK zákazku zrušil a súťaž spolu s projektovou dokumentáciou prepracoval. Na základe tejto úpravy vyhlásili novú súťaž. O tom, či dôjde aj asanácii spodnej časti po zbúraní tej hornej, rozhodne statik.

KSK v marci vyhlásil architektonickú súťaž na revitalizáciu areálu. Verejná prezentácia návrhov je naplánovaná na jeseň. "Za predpokladu, že zo súťaže vzíde víťaz, bude následne prebiehať realizácia projektových dokumentácií. Nanovo postavená budova by ale mala byť v rovnakom architektonickom štýle ako pôvodná vila Praha," uviedol pre TASR hovorca KSK Michal Hudák.

Pripomenul, že v areáli súbežne prebieha aj pasportizácia existujúcich objektov a všetkých inžinierskych sietí tak, aby celá lokalita bola pripravená na výstavbu.

"Veríme, že po rokoch, keď to chátralo v súkromných rukách, areál nadobudne nový pekný vzhľad, ožije, prinesie nové pracovné miesta, turistov, a teda aj rozvoj služieb do Gelnice," doplnil pre TASR vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mestského úradu v Gelnici Milo Janáč.

Areál Turzovských kúpeľov odkúpil KSK od súkromného vlastníka vo februári 2021. Kúpna suma predstavovala 346.000 eur. Kraj vtedy avizoval plán komplexnej rekonštrukcie na liečebné, ubytovacie aj stravovacie účely.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača