Nitra: Občania môžu podporiť ľudí v núdzi hlineným dukátom

03.04.2023 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Nitra 3. apríla (TASR) – Mesto Nitra sa zaradilo medzi slovenské mestá, ktoré ponúkajú pomoc ľuďom bez domova a v sociálnej núdzi prostredníctvom projektu Hlinený dukát. Tento spôsob pomoci núdznym zabezpečuje Nitrianska diecézna charita. Každý, kto chce podporiť človeka na ulici, mu namiesto finančnej hotovosti daruje dukát, za ktorý môže obdarovaný dostať teplé jedlo, balíček potravín, možnosť hygieny či nocľahu. Hlinený dukát ho zároveň môže nasmerovať na charitu, kde ľudia v núdzi získajú kontakt na sociálneho pracovníka, ktorý im vie pomôcť riešiť ich sociálnu situáciu, informovalo Biskupstvo Nitra.

Cena dukátu je jedno euro, vyobrazený je na ňom svätý Martin, patrón chudobných. Ľudia si ho môžu zaobstarať na vybraných miestach v Nitre. Aktuálne ho nájdu v Dome charity sv. Rafaela na Štúrovej ulici, v sídle Diecéznej charity Nitra na Samovej ulici, k dispozícii je i na mestskom úrade a v Turistickom informačnom centre. Časom by mali pribudnúť v meste aj automaty.

Dukáty môžu ľudia v núdzi vymeniť v Nitre za nocľah a s tým spojené služby v Dome charity sv. Rafaela a v útulku pre bezdomovcov na Štúrovej ulici, balík potravín v Dome charity sv. Rafaela alebo na výdajnom mieste na mestskej tržnici, aj za čerstvé pečivo v predajniach pečiva Labužník v Polygone a na mestskej tržnici.

Symbolické platidlo vyrábajú klienti Sociálnych služieb Trenčín a dobrovoľníci v Nitre. Hlinený dukát je verejnou zbierkou registrovanou Ministerstvom vnútra SR.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača