Koordináciou postupu by sa malo zabrániť rozširovaniu žltačky

30.03.2023 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Ilustračné foto: Archív TASR.

 Moldava nad Bodvou 30. marca (TASR) - Na konkrétnych krokoch v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov ochorení žltačky typu A sa na spoločnom stretnutí v Moldave nad Bodvou dohodli začiatkom týždňa zástupcovia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), epidemiológovia, lekári, školy aj predstavitelia samosprávy. Informuje o tom mesto Moldava nad Bodvou na svojej webovej stránke s tým, že cieľom bola koordinácia postupu jednotlivých organizácií a profesií tak, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému rozširovaniu nákazy.
 

"Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôraznil, že nejde o mimoriadnu situáciu a aj keď počet nakazených ľudí narastá už takmer do stovky, tento typ žltačky postihuje predovšetkým deti od piatich do deviatich rokov a ochorenie nemá taký závažný priebeh, aby ohrozovalo životy," uvádza mesto.

Podľa hlavného hygienika sú najdôležitejšou prevenciou hygiena, dôsledné umývanie rúk a vzhľadom na identifikované ohnisko nákazy v osade na Budulovskej ulici aj edukácia a celkové zvýšenie hygieny prostredia. Zdôraznil aj potrebu očkovania.

Problémom je podľa mesta aj zvýšený nápor na ordinácie pediatrov, ku ktorým chodia tí, ktorí prišli do styku so žltačkou na odbery a následne aj na očkovanie. Moldavským pediatrom by s týmito úkonmi mohli pomôcť študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a rezidenti. Vedenie mesta poskytlo lekárom aj ďalšie oddelené priestory polikliniky tak, aby sa znížila pravdepodobnosť šírenia nákazy v čakárni.

Primátor mesta Slavomír Borovský tiež považuje za nevyhnutné odstrániť nahromadený kontaminovaný odpad v osade. "Môže byť hlavným zdrojom nákazy nielen pri tejto chorobe, ale aj rizikovým faktorom pri šírení ďalších nákazlivých ochorení. S touto požiadavkou sa mieni obrátiť na vládu SR a ďalšie kompetentné orgány," dodáva radnica. Borovský tiež apeloval na dodržiavanie preventívnych opatrení v školách a vo všetkých prevádzkach na území mesta.

Epidemiológovia od začiatku roka na Slovensku zaznamenali 302 prípadov vírusovej hepatitídy typu A. ÚVZ eviduje v Košickom kraji spolu 293 prípadov, z toho 274 prípadov súvisí s prebiehajúcou epidémiou na košickom Luníku IX a v Moldave nad Bodvou, kde je v súčasnosti najsilnejšie ohnisko nákazy.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava